Právě vysíláme

Ewa Farna se rozplakala při rozhovoru, mluvila o potratech v Polsku

20. března 2023 14:33
Ewa Farna se rozplakala při rozhovoru, mluvila o potratech v Polsku

Ačkoliv je Ewa Farna věřící, se zákazem potratů v Polsku nikdy nesouhlasila. Na toto téma se bavila také v novém rozhovoru, při kterém nedokázala zadržet pláč. Vzpomněla si totiž na ženu, která právě kvůli tomuto zákonu přišla o život a zanechala po sobě dítě a manžela.

Ewa Farna je dvojnásobnou maminkou a jak sama říká, na potrat by, pokud by nebyl nutný, nikdy nešla. Ačkoliv je však věřící, stojí si za názorem, že by si každá žena měla sama rozhodnout o svém těle. I proto se několikrát veřejně ohradila proti zákonu o zákazu potratů, který Polsko, druhá domovská země zpěvačky, zavedlo v roce 2020.

O tématu se rozpovídala také v rozhovoru s moderátorkou Janou Peroutkovou pro ČT 24. „Věřím v Boha, a proto bych já nešla na potrat, ale neznamená to, že ti to budu zakazovat,“ uvedla Farna, která vzápětí připomněla příběh třiatřicetileté ženy, která právě kvůli tři roky starému zákonu zemřela.

„Byla v pátém měsíci těhotenství, měla doma už dceru. Dostali informaci, že se plod nevyvíjí, že to nepřežije a že není cesta. Musela jít na potrat. Ale ten se neprovedl, protože to dítě oficiálně nezemřelo, jen se přestalo vyvíjet. Tak se čekalo, až zemře. Jenže zemřela ta paní – na sepsi,“ rozplakala se zpěvačka.

Dodala, že žena po sobě zanechala manžela s dalším dítětem. „A takových případů je víc. Nemůžu o tom ani mluvit,“ dodala.

Prozradila zároveň, že když byla těhotná a měla koncertovat v Polsku, prosila, bratra, aby ji na cestě doprovodil. „Kdyby se cokoliv stalo, nedej Bože, ať mě naloží do auta a fičí do Čech, abych se nedostala do polské nemocnice, kde by se mě týkala tahle jiná pravidla.“ Právě zákaz potratů Farnou trápil natolik, že se její smutek přelil do Smutné písně, kterou napsala pro aktuální album Umami.

Články, které by tě mohly zajímat