Právě vysíláme

Exkluzivní premiéra: Karin Ann vydává klip k singlu Babyboy. Zahrál si v něm náš Koťák, fotbalistka Bára Votíková a její partnerka

25. února 2021 10:00
Exkluzivní premiéra: Karin Ann vydává klip k singlu Babyboy. Zahrál si v něm náš Koťák, fotbalistka Bára Votíková a její partnerka

Mladá slovenská skladatelka a výtvarnice Karin Ann představuje videoklip ke třetímu anglickému singlu Babyboy. Rozvíjí v něm svoje hlavní umělecké i osobní téma – právo na to být respektován.

Motto celého klipu zní: Historie utlačování, nenávisti i stereotypů v jednom plynulém záběru.

Působivé video ukazuje známé příklady utlačování a diskriminace od dvacátých let minulého století až do současnosti a vzdává hold i Rose Parks, která před 65 lety v americké Alabamě prostým odmítnutím uvolnit místo v autobuse spustila vlnu protestů. Ty nakonec vedly k ukončení segregace černochů a lidí s jiným zbarvením kůže.

„My jako mladí lidé chceme, aby se společnost vyvinula, přestala kastovat, škatulkovat a aby každý mohl svobodně žít. Proto jsem se rozhodla v klipu ukázat, že intolerance je bohužel ve společnosti častým jevem v každé dekádě,“ popisuje Karin Ann, která ve své hudbě ráda upozorňuje na genderovou nevyváženost, netoleranci k sexuální orientaci či náboženským otázkám nebo rasovou diskriminaci.

Děj videoklipu začíná ve dvacátých letech minulého století, kdy ženy neměly právo volit, a postupuje dopředu do současnosti, přičemž poukazuje na harašment, genderové i rasové segregace, utlačování lidí z LGBT komunit, nebo zažité stereotypy žen jako vykonavatelek všech domácích prací.

Zajímavostí celého ztvárnění je koncipování videa do jednoho plynulého záběru, ale i to, že hlavní postava herec Jakub Kotek, který prochází historií, zažívá diskriminaci v opačném gardu. Ve dvacátých letech tudíž nemůže volit, později je Afroameričany vytlačen ze svého místa v autobuse, stane se objektem sexuálního obtěžování a v gay baru jej ponižují za heterosexuální orientaci. „Doufám, že tato píseň a hudební video alespoň trochu přispějí k debatě o celém problému. Protože svoboda osob končí tam, kde omezuje druhé,“ dodává Karin Ann. Z dalších známých osobností si v klipu zahrály i Bára Votíková, brankářka fotbalové Slavie, a její partnerka Bára Mlejnková, profesionální hráčka pokeru.

Za zvukem aktuálního singlu Babyboy stojí dvorní producent Yungbluda Brit Matt Schwartz a slovenský producent Tomi Popovič. Režie se ujal Gregor Valentovič.

 

Zdroj: BrainZone

Články, které by tě mohly zajímat