Právě vysíláme

Frontman Green Day se chce kvůli zákazu interrupcí v USA vzdát občanství

29. června 2022 16:24
Frontman Green Day se chce kvůli zákazu interrupcí v USA vzdát občanství

Americký soud zrušil právo na potrat. O možnosti interrupce budou nově rozhodnovat jednotlivé státy, mnoho z nich je přitom zákazu nakloněno. Známé osobnosti po celých Spojených státech proti tomuto rozhodnutí protestují.

Ve Spojených státech amerických proběhlo tento týden několik demonstrací protestujících proti rozhodnutí soudu. Ohrazuje se protu němu i mnoho známých osobností. Aktuálně se k nim zařadil i zpěvák Green Day Billie Joe Armstrong.

„S*ru na Ameriku, vzdávám se svého občanství,“ uvedl hudebník během londýnského koncertu věhlasné sestavy. „Nedělám si srandu, budu žít tady s vámi. Ještě si mě tady užijete. Ve světě se děje spousta stupidních věcí a tahle je mizernou parodií na zemi,“ vyjádřil svůj nesouhlas s aktuálním dění v zámoří.

Není to však poprvé, co Armstrong dění ve Spojených státech amerických veřejně komentoval. V minulosti se nelichotivě vyjádřil o prezidentu Donaldu Trumpovi, odsoudil vládu George Bushe a vydal singl American Idiot, ve kterým zpívá o tom, že „nechcete být stupidním Američanem, kterého kontrolují média“.

Obdobný názor jako Armstrong má také řada dalších amerických celebrit, mezi nimi Meghan Markle, Olivia Rodrigo, Kendall Jenner nebo Hailey Bieber, která uvedla v rozhovoru pro Complex, že nemá slov. „Je to ohromné zklamání. Je to velmi děsivé,“ řekla.

Za tragický omyl označil zrušení potratů i prezident Joe Biden. „Toto rozhodnutí vrací Ameriku doslova o 150 let zpět, podle mne je to smutný den pro tuto zem,“ řekl. „Jediný způsob, jak můžeme ženě zajistit právo vlastní volby, je, aby Kongres z ochrany dané verdiktem v kauze Roeová versus Wade učinil federální zákon. To nemůže zajistit žádná prezidentova exekutivní akce. Pokud Kongres k tomu nemá, jak se zdá, dostatek hlasů nyní, musejí se ozvat voliči. Na podzim musíte zvolit více senátorů a poslanců, kteří zakotví práva žen ve federálním zákoně,“ řekl dodal.

Články, které by tě mohly zajímat