Právě vysíláme

Green Day předvedli nadupanou show na Rock For People. Na nejdražší kapelu v historii se vyplatilo počkat

20. června 2022 12:00
Green Day předvedli nadupanou show na Rock For People. Na nejdražší kapelu v historii se vyplatilo počkat

Americká kapela Green Day jako největší a nejdražší hvězda vystoupila na závěr programu hlavní scény letošního festivalu Rock For People.

Její show na letišti v Hradci Králové zahájily reprodukované skladby Bohemian Rhapsody od Queen, Blitzkrieg Bop z dílny kapely Ramones, během kterého se na jevišti objevil ikonický maskot v podobě růžového králíka, a instrumentální intro. Až poté dorazili Green Day v čele s frontmanem Billie Joem Armstrongem.

Kapela okamžitě spustila American Idiot, titulní skladbu z politicky podbarveného stejnojmenného alba z roku 2004, díky kterému Green Day získali pověst společensky angažované kapely. V minulosti ve své tvorbě například protestovali proti policejnímu násilí a neskrývali svoji averzi vůči bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Při energickém vystoupení s množstvím projekcí a pyrotechnických efektů zazněly hity jako Boulevard Of Broken Dreams, Basket Case nebo Wake Me Up When September Ends. K mnohým refrénům, jako například v Know Your Enemy, se svým zpěvem připojili i fanoušci. Green Day nabídli i několik převzatých věcí. Ve skladbě Hitchin‘ a Ride zařadili riff písně Iron Man od Black Sabbath a zahráli také skladbu Rock And Roll All Nite od Kiss.

Pořadatelé uvedli, že během večerního programu bylo v areálu 35 000 lidí.

Jedinou českou kapelou, která na festivalu vystoupila na hlavní scéně určené zahraničním hvězdám, byla pardubická Vypsaná fixa. Skupina i v tropickém teple roztančila davy fanoušků pod pódiem. Její odpolední koncert měl speciální charakter, protože tradiční účastník Rock For People hrál písně, které si v anketě na sociálních sítích zvolili sami diváci.

Pozornost upoutala i česko-norská skupina We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou. Dcera slavného hokejového brankáře Dominika Haška zazpívala i skladbu Lights Off, se kterou se kapela hrající mix skandinávského popu a elektro-popu dostala do finále letošního ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize. Šestadvacetiletá rodačka z amerického Buffala tam se svými kolegy skončila na 22. místě.

Rock For People začal 15. června. Podle organizátorů festivalu je letošní 26. ročník zlomový, rozpočet festivalu poprvé překročil 100 milionů korun. Festival se na bývalém vojenském letišti koná od roku 2007, kam ho z kapacitních důvodů přestěhovali z Českého Brodu. V Hradci Králové ho v minulých letech navštěvovalo přes 20 000 příznivců převážně rockové hudby.

Foto: Klapper, Rock For People

Články, které by tě mohly zajímat