Právě vysíláme

Greta Thunberg stanula u soudu, pár hodin po rozsudku měla opět konflikt s policií

26. července 2023 10:28
Greta Thunberg stanula u soudu, pár hodin po rozsudku měla opět konflikt s policií

Soud v Malmö udělil pokutu švédské klimatické aktivistce Gretě Thunberg za to, že minulý měsíc během blokády ropného terminálu neuposlechla příkaz policie opustit místo. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na švédská média. Thunberg uvedla, že je nevinná. Několik hodin po vynesení rozsudku se Thungergová zúčastnila další protestní akce v přístavu, odkud ji policie násilím vyvedla.

Thunberg přiznala, že se protestu zúčastnila a že neuposlechla policejní příkaz. Prohlásila však, že je nevinná a že jednala z nutnosti.

„Mé činy jsou ospravedlnitelné,“ citoval ji list Sydsvenskan. „Domnívám se, že se nacházíme v mimořádné situaci, která ohrožuje životy, zdraví a majetek. Nespočet lidí a komunit je ohroženo jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém horizontu,“ dodala.

Soud Thunberg nařídil zaplatit pokutu ve výši 1500 švédských korun (přes 3000 Kč) a dalších 1000 švédských korun (přes 2000 Kč) do švédského fondu pro oběti trestných činů. Výše pokuty se odvíjela od příjmů, které Thunberg vykázala. Za neuposlechnutí policejního příkazu hrozí trest odnětí svobody až na šest měsíců.

„Nemůžeme zachránit svět tím, že budeme hrát podle pravidel,“ řekla Thunberg novinářům po vyslechnutí rozsudku a slíbila, že „rozhodně“ neustoupí. Poté se společně s dalšími aktivisty vydala do přístavu v Malmö, odkud je po chvíli opět vyvlekla policie kvůli tomu, že zablokovali dopravu.

Ve světovou známost vešla Thunberg už ve svých patnácti letech, když se v roce 2018 posadila před stockholmský parlament, aby od švédských politiků požadovala důslednější ochranu klimatu. Mladá Švédka, která je hlasitou zastánkyní ukončení světové závislosti na energii z fosilních paliv, později inspirovala celosvětové ekologické hnutí, které se zasazuje o důraznější ochranu klimatu a životního prostředí.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat