Právě vysíláme

Hudební ceny Grammy byly rozdány. Ukrajinský prezident během ceremoniálu apeloval na diváky

4. dubna 2022 8:10
Hudební ceny Grammy byly rozdány. Ukrajinský prezident během ceremoniálu apeloval na diváky

Týden po lehce kontroverzním udílení filmových Oscarů zažili Spojené státy v noci na pondělí další slavnostní večer s udílením ocenění světového významu. Tentokrát šlo o hudební ceny Grammy, které byly poprvé vyhlášeny v Las Vegas.

Písní roku byla vyhlášena skladba Leave The Door Open skupiny Silk Sonic. Stejná skupina získala i ocenění za nahrávku roku. Prestižní cenu za Objev roku si odnesla zpěvačka Olivia Rodrigo. Hlavní cenu za Album roku získal pětatřicetiletý afro-americký pianista Jon Batiste, který album We Are koncipoval jako poctu svému rodnému městu New Orleans.

Skupina Silk Sonic vznikla jako „retro projekt“ okolo dua zpěváků Bruna Marse a Andersona.Paaka. Mars během své dřívější hudební dráhy získal již jedenáct cen Grammy. Cena za nahrávku roku staví Marse do historické společnosti: jen Mars a Paul Simon jako dosud jediní dokázali si tuto cenu odnést domů třikrát, poznamenala agentura AP„Opravdu se snažíme ze všech sil zůstat pokorní, ale v hudebním průmyslu se tomu říká, že jsme (se všemi) čistě zametli,“ žertoval Paak a dodal, že „pití je dnes večer na Silk Sonic„.

Pětatřicetiletý Američan mnoha talentů Jon Batiste šel do klání o Grammy 11 nominacemi, čímž se tento dosud spíše méně známý umělec stal největším překvapením letošních nominací, když předstihl světové hvězdy, jako je Justin Bieber (osm nominací), Lady Gaga či Taylor Swift.

Zelenskyj apeloval na diváky

Během slavnostního předávání cen zaznělo prostřednictvím videa poselství od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který vyzval diváky k pomoci Ukrajině, čelící útoku Ruska. Za největší protiklad k hudbě označil „ticho zničených měst a zabitých lidí“.

„Naplňte ticho vaší hudbou. Naplňte ho dnes, abyste vyprávěli náš příběh. Podporujte nás jakýmkoliv způsobem, jakým můžete. Jakkoli, ale nebuďte zticha,“ řekl před vystoupením Johna Legenda, který zazpíval píseň Free s ukrajinskými emigranty, včetně zpěvačky a herečky Miky Newton a básnířky Ljuby Jakimčuk.

Ceny Grammy byly poprvé vyhlášeny v Las Vegas. Ceremonie udílení cen americké hudební akademie byla přemístěna do nevadského města kasin a zábavy Las Vegas poté, co se nemohla uskutečnit v lednu v kalifornském Los Angeles kvůli rostoucímu počtu případů Covidu – 19.

Články, které by tě mohly zajímat