Právě vysíláme

Hůlka vrátil Zemanovi státní vyznamenání: poslal ho poštou

15. listopadu 2020 13:10
Hůlka vrátil Zemanovi státní vyznamenání: poslal ho poštou

Zpěvák Daniel Hůlka vrátil tento týden prezidentu Miloši Zemanovi Medaili za zásluhy, kterou od něj převzal před čtyřmi lety. Státní vyznamenání mu zaslal poštou, protože osobně ho na Hradě nechtěli převzít.

Hůlka to oznámil na svém Facebooku. Vrácení medaile zpěvák avizoval v polovině října a úmysl odůvodnil tím, že ho Zeman veřejně zesměšnil a že ho jako prezident zklamal. Podle tehdejšího vyjádření mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka se Hůlka nechal ovládnout zlobou. Hůlka původně chtěl ocenění přijít vrátit 28. října.

 

„Prostřednictvím Kanceláře prezident republiky mi bylo sděleno, že nemají zájem přijmout ode mě vyznamenání osobně. Kancléř Vratislav Mynář mě telefonicky informoval, že vyznamenání ode mě nikdo nepřevezme a požádal mě, abych ho zaslal poštou,“ uvedl Hůlka na svém Facebooku.

 

Zpěvák medaili odeslal na Pražský hrad jako cenné psaní  pošty v domovských Jevanech za přítomnosti dvou svědků, pana Pavla Šebka a pana JUDr. Miroslava ŠtorkánaČeská pošta ho už informovala, že zásilka byla doručena. Nyní čeká na doručení potvrzení o vrácení státního vyznamenání. Zpěvák současně uvedl, že k vrácení ocenění se rozhodl proto, aby zdůraznil obsah svého nedávného otevřeného dopisu prezidentovi.

 

V dopise Hůlka v polovině října napsal, že Zemana považoval za přítele. Opravdoví přátelé ale podle něj mají k sobě respekt a veřejně se nezesměšní jen kvůli tomu, že mají odlišný názor.

„Vrácení státního vyznamenání je mojí výzvou společnosti, aby nebyla lhostejná k tomu, jak čelní představitelé naší země jednají v době tzv. koronavirové krize a ničí lidské životy,“ napsal dnes Hůlka, který se přitom v minulosti netajil svým přátelským vztahem k Zemanovi.

 

Státní vyznamenání v minulosti vrátil například malíř Pavel Brázda, jemuž se nelíbilo působení prezidenta Václava Klause. Stejně se zachoval i režisér Jan Němec, kterému vadilo, koho Zeman oceňuje. Několik lidí pak vyznamenání odmítlo z rukou prezidenta Zemana převzít.

Zdroj: ČTK, Facebook

Nahrávání ... Nahrávání ...

Články, které by tě mohly zajímat