Právě vysíláme

Irský Bray zaplavil smutek, tisíce lidí se loučily se Sinéad O’Connor

8. srpna 2023 14:32
Irský Bray zaplavil smutek, tisíce lidí se loučily se Sinéad O’Connor

Tisícovky lidí se dnes v irském městě Bray naposledy loučily se zpěvačkou a aktivistkou Sinéad O’Connor při smutečním průvodu po nábřeží ve městě. Interpretka má být následně pohřbena při soukromém obřadu.

Irská policie vyzvala veřejnost, aby se na místě shromáždila mezi 11:30 a 12:30 místního času (12:30 až 13:30 SELČ). Některé ulice Bray byly pro dopravu uzavřeny. Lidi, kteří se chtějí vydat k pohřebnímu průvodu, policie vyzvala, aby pokud možno přijeli veřejnou dopravou.

„Byla tak vzpurná a posilující a inspirující a moje matka nesnášela, když jsem poslouchala její hudbu,“ řekla podle agentury AP jedna z fanynek Ruth O’Shea, která do Bray přijela i se svými dvěma dcerami.

O’Connor, která se proslavila v roce 1990 hitem Nothing Compares 2 U, zemřela ve svém londýnském bytě na konci července ve věku 56 let. Příčina úmrtí dosud nebyla oznámena, policie však vyloučila cizí zavinění.

Pohřební průvod se dnes od restaurace Harbour Bar pomalu vydal na asi kilometrovou trasu po nábřežní ulici Strand Road, kde oblíbená zpěvačka žila 15 let. Její rodina v prohlášení, v němž zvala veřejnost k poslednímu rozloučení, uvedla, že Sinéad O’Connor „milovala život v Bray a její obyvatele“.

Fanoušci zpěvačky dnes před jejím domem v Bray od rána pokládali květiny a ručně psané vzkazy, v nichž děkovali za hudbu i další aktivity O’Connor. „Navždy máš místo v mém srdci,“ stálo na jednom z lístků podle deníku The Irish Times.

Foto: Profimedia

O’Connor byla proslulá nejen svým emocionálně silným hlasem nebo krátkým sestřihem, ale také například kritikou římskokatolické církve a konverzí k islámu. Veřejně přiznala také své psychické problémy. Když loni spáchal sebevraždu její 17letý syn Shane, O’Connor na twitteru napsala, že bez něj nemá její život smysl.

Irský prezident Michael D. Higgins v dnešním tiskovém prohlášení oznámil, že se se svou ženou Sabinou účastní ranního soukromého smutečního obřadu. „Záplava zármutku i uznání života a díla Sinéad O’Connorové ukazuje ukazuje silný vliv, jaký měla na irský lid,“ uvedl prezident.

Hlavní imám irského islámského centa šajch Umar Al-Qadri uvedl, že je „nesmírně vděčný za příležitost vést muslimskou smuteční modlitbu za dceru Irska Sinéad O’Connor známou také jako Shuhada Sadaqat„.

Články, které by tě mohly zajímat