Právě vysíláme

James Bay prý ukradl hit Hold Back The River Karlu Gottovi, spor řeší soud

25. června 2023 8:10
James Bay prý ukradl hit Hold Back The River Karlu Gottovi, spor řeší soud

Česká justice se zabývá otázkou, zda hudba k hitu Hold Back The River od britského zpěváka Jamese Baye není odvozená ze skladby Pábitelé z repertoáru Karla Gotta. Žalobu podal autor hudby k Pábitelům Ladislav Štaidl, po jeho smrti v řízení pokračuje syn Jiří. Zpěvák Bay a jeho spoluautor Iain Archer se obrátili na Ústavní soud. Ve stížnosti tvrdili, že spor by neměly řešit české, ale britské soudy. Ústavní soudci jejich stížnost odmítli, zjistila ČTK z usnesení v databázi soudu. Kauza tak bude pokračovat u Městského soudu v Praze.

Skladbu Hold Back The River vydal Bay v roce 2014, dostala se na druhé místo britského singlového žebříčku a získala nominaci na cenu Grammy pro nejlepší rockovou píseň. Pábitele nazpíval Gott v roce 1984, vznikla též anglickojazyčná verze Wonderland.

Štaidl se u českých soudů domáhal určení, že hudba k písni Hold Back The River vznikla neoprávněným zpracováním hudby Pábitelům. Vedle určovacího nároku uplatnil také zápůrčí nárok, domáhal se tedy toho, aby soud uložil britským umělcům povinnost zdržet se nakládání s hudbou k písni bez jeho souhlasu. Štaidl tvrdil, že písně obsahují identický nosný motiv.

 

Bay s Archerem uplatnili námitku nedostatku pravomoci českých soudů. Uvedli, že píseň složili a publikovali v Británii, kde také žijí. Městský soud v Praze však námitku zamítl s vysvětlením, že spor lze vést i v zemi, kde došlo nebo může dojít k újmě. Jeho stanovisko postupně potvrdil Vrchní soud v Praze i Nejvyšší soud.

Důvod k zásahu nenašli ani ústavní soudci. „Jelikož Ústavní soud nezjistil, že by napadenými rozhodnutími byla porušena ústavně zaručená práva stěžovatelů, jejich ústavní stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou,“ stojí v usnesení.

 

Řízení u Městského soudu v Praze začalo v roce 2019. Nyní by mělo pokračovat. Podle databáze InfoSoud se nejbližší jednání uskuteční v úterý 29. srpna 2023.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat