Právě vysíláme

Kanye West zveřejnil první video své prezidentské kampaně. Vyzývá k posílení víry

13. října 2020 11:10
Kanye West zveřejnil první video své prezidentské kampaně. Vyzývá k posílení víry

Americký rapper Kanye West zveřejnil první oficiální video své prezidentské kampaně pouhých 22 dní před prvním dnem voleb.

Rapper sdílel video na Twitteru, kde má téměř 40 milionů sledujících. Ve videu popisuje, jak by se Američané měli zaměřit na posílení svého náboženství a víry, aby zlepšili zemi. Kanye také vyzývá fanoušky, aby mu dali ve volbách svůj hlas.

West oznámil svou kandidaturu na prezidenta letos v červenci, jeho šance na zvolení jsou ale mizivé. „Tím, že se obrátíme k víře, budeme tím národem, tím lidem, jakým nás chce Bůh mít,“ říká West na pozadí černo-bílé americké vlajky, kde se střídají záběry rodin, včetně jeho vlastních rodinných fotek z dob, když byl ještě dítě.

Rapper se označil za kandidáta na prezidenta 4. července a následně uvedl, že do listopadových voleb jde s cílem zvítězit. Uvedl také, že bude kandidovat za „Narozeninovou stranu, protože až vyhraju, bude každý slavit narozeniny.“

Westova manželka Kim Kardashian poté celému světu připomněla, že její muž trpí bipolární poruchou. O Westově nemoci hovořila již dříve a tehdy se nechala slyšet, že její manžel nebere žádné léky z obavy, že by mohly ovlivnit jeho tvůrčí schopnosti.

Kanye West s manželkou Kim Kardashian

Podle agentury Reuters je West zapsán na volebních lístcích jen v několika málo amerických státech. Za kampaň podle oficiálních dat nicméně utratil už 5,8 milionu dolarů (133 milionů Kč). Většina peněz na kampaň pochází z půjčky ve výši 6,7 milionu dolarů (154 milionů Kč), kterou West dal sám sobě.

Kanye West s americkým prezidentem Donaldem Trumpem

Do ohlášení kandidatury byl West považován za jednoho z největších podporovatelů prezidenta Donalda Trumpa z řad amerických celebrit. Podle některých analytiků by mohla kandidatura úspěšného rappera rozdrobit hlasy černošského obyvatelstva, které většinově podporuje Trumpova soka Joea Bidena, a tím ohrozit naděje na sesazení současného šéfa Bílého domu.

Kanye West s americkým prezidentem Donaldem Trumpem

Zdroj: ČTK, Twitter

Články, které by tě mohly zajímat