Právě vysíláme

Kapela Jamaron v klipu Smrt nás nerozdělí vzpomíná na baskytaristu Filipa Karlíka, který tragicky zahynul

20. února 2024 11:10
Kapela Jamaron v klipu Smrt nás nerozdělí vzpomíná na baskytaristu Filipa Karlíka, který tragicky zahynul

Jak se vyrovnat s nečekanou a tragickou smrtí člena kapely? Který je zároveň kamarádem, se kterým vás pojí hodiny a hodiny společných zážitků na turné nebo při skládání, zkoušení a natáčení písniček? To vše řešila kapela Jamaron poslední půl rok od zářijové tragické smrti svého kamaráda a baskytaristy Filipa Karlíka.

A tak vedle koncertů, kde ze záznamu zní Filipovy hudební party a místo pro baskytaru zůstává prázdné, nyní přichází kapela s novým singlem a videoklipem pojmenovaným Smrt nás nerozdělí. Smutným paradoxem je, že hudbu složil právě Filip Karlík a kompletní text včetně názvu dopsal Jakub Dostál v létě minulého roku krátce před Filipovou smrtí. Píseň, která se díky tomu stává silnou vzpomínkou i poctou, ve videoklipu vedle koncertních záběrů z pražského Café V lese doplňují působivé archivní materiály ze společně strávených chvil.

Smrt nás nerozdělí je poctou i vzpomínkou. A je neuvěřitelné a velmi smutné, že píseň byla napsaná bez jediné změny ještě před tragickým úmrtím Filipa,” zdůrazňují na úvod společně členové kapely Marie Dostálová, Jakub Dostál, Ondřej Dostál a Václav Hejda.

Filip je autorem hudby. Již rok a půl měl vytvořenou demoverzi, na kterou v létě 2023 napsal Jakub Dostál text včetně názvu. „Nevíme, jestli je to náhoda nebo osud, ale je to nesmírně hluboký, deprimující a smutný fakt, ze kterého si možná máme vzít právě ono sdělení – Smrt nás nerozdělí. Patrně každý se s tím v životě setkal a možná mu právě tato píseň dá možnost se vyrovnat se ztrátou blízké osoby,” říkají členové.

 

Ve videoklipu, který vznikl na začátku roku 2024, je použita řada fotografií a videozáběrů s Filipem Karlíkem. „Videoklip jsme se rozhodli natočit jako vzpomínku na Filipa, a to s naším osvědčeným kameramanem a režisérem Tomášem Tejklem v Café V lese a zařadit do něj naše společné záběry s Filipem,” vysvětlují členové. Vedle nového singlu se kapela na podzim po dlouhém přemýšlení také rozhodla pokračovat v turné – s basovými party Filipa, které on sám v minulosti ve studiu nahrál.

Kapelu Jamaron založili v roce 2013 sourozenci Jakub, Marie a Ondřej Dostálovi, proto tedy JaMarOn. Sourozenecké trio doplňují bubeník Václav Hejda a baskytarista Filip Karlík. Od svého vzniku vydala skupina demo EP V Obraze a 3 studiová alba – Nahá, Doma a nejnovější Generace, které vyšlo v březnu 2022.

Články, které by tě mohly zajímat