Právě vysíláme

Kapela The 1975 po homosexuálním polibku v Malajsii ruší další asijské koncerty

23. července 2023 9:27
Kapela The 1975 po homosexuálním polibku v Malajsii ruší další asijské koncerty

Britská kapela The 1975 oznámila zrušení plánovaných koncertů v Indonésii a na Tchaj-wanu poté, co v Malajsii vyvolala pobouření gestem namířeným proti místním zákonům proti homosexualitě.

Frontman Matty Healy při koncertu políbil dalšího člena skupiny, načež malajsijská vláda nařídila ukončení festivalu, kde Britové vystupovali. Informují o tom agentury Reuters a AFP.

„Bohužel, vzhledem k současným okolnostem není možné pokračovat s naplánovanými koncerty,“ uvedla kapela.

The 1975 měli dnes hrát v Jakartě, tedy hlavním městě Indonésie, která je nejlidnatější zemí světa s muslimskou většinou. Homosexualita zde na většině území není nelegální, je však tabuizovaným tématem, píše Reuters. Proč kapela zrušila i zastávku v Tchaj-peji plánovanou na úterý, nebylo ihned jasné, neboť Tchaj-wan je známý jako bašta liberalismu a od roku 2019 jsou zde povolena manželství stejnopohlavních párů.

V Malajsii jsou naopak homosexuální vztahy postavené mimo zákon a hrozí za ně až 20 let vězení. Zpěvák Healy se na začátku pátečního vystoupení na akci Good Vibes Festival v Kuala Lumpur proti místnímu systému vymezil v místy vulgárním proslovu, po němž políbil basáka Rosse MacDonalda. Kapela pak vystoupení ukončila asi po 30 minutách, přičemž Healy řekl, že „nás právě v Kuala Lumpur zakázali“.

 

V sobotu pořadatelé festival předčasně ukončili. Uvedli, že dostali „příkaz k okamžitému zrušení“ od vlády. Ta podle Reuters označila počínání The 1975 za „neuctivé“ a zakázala britské kapele v Malajsii vystupovat.

Zpěvák Healy už v minulosti využil svá vystoupení k tomu, aby upozornil na zákony namířené proti sexuálním menšinám, píše zpravodajská společnost BBC. Páteční incident v Malajsii ovšem nepobouřil jen vládu, ale také členy komunity LGBT+, kteří se obávají, že kvůli jeho činu by mohli být vystaveni silnější stigmatizaci a diskriminaci.

Po zrušení dvou koncertů mají The 1975 další vystoupení na programu na začátku srpna na americkém festivalu Lollapalooza, uvádí AFP.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat