Právě vysíláme

Karol Komenda hlásí Problém, v novince balancuje na hraně soulu, bluesu a rocku

31. ledna 2024 11:52
Karol Komenda hlásí Problém, v novince balancuje na hraně soulu, bluesu a rocku

Karol Komenda vydává nový singl s názvem Problém, po dlouhé době navíc v rodném jazyce. Na nahrávce spolupracoval s pražským soulovým vydavatelstvím Memory Records Prague, pod jehož značkou brzy vyjde singl také vinylu.

Karol Komenda bývá v posledních letech nejvíce vidět po boku Bena Cristovao jako člen jeho doprovodné kapely. V rámci autorské tvorby se pak realizuje v projektu Karol Komenda Group. Na konci roku 2023 si však odskočil od svých dlouhodobých projektů, aby nahrál nový singl pro vinylové vydavatelství Memory Records Prague. To se zaměřuje na soulovou hudbu v Česku žijících hudebníků a jejich prezentaci v zahraničí. Vinylové desky labelu prodávají nejprestižnější obchody s deskami od New Yorku po Berlín a Paříž.

„S labelem jsem už dříve spolupracoval. Když mi zavolali znovu, abych pro ně nahrál novou písničku, neváhal jsem ani minutu, jediný háček byl v tom, že to mělo být ve slovenštině,“ uvádí Karol Komenda, který v roce 2021 vydal se stejným vydavatelstvím českou cover verzi hitové skladby The Walk od Mayera Hawthorna s názvem Celodenní. Tu si původní autor tak oblíbil, že ji nechal zahrát ve svém online pořadu Wine & Vinyl Hour. Skladba se objevila také v mixtape kultovních brooklynských DJů vystupujících pod jménem Chances With Wolves.

Nový song Problém nahrál a zprodukoval Karol Komenda po vzoru svého oblíbeného multiinstrumentalisty Prince zcela sám. Nejenže nahrál všechny nástroje od basy po bicí, ale napsal si také hudbu a text. Skladba se nese na vlně retro zvuku šedesátých let a balancuje na hraně soulu, bluesu a rocku. Vedle vokální verze se na chystaném vinylovém singlu objeví také instrumentální zpracování songu, ve kterém vynikne zejména dlouhé kytarové sólo. To odděluje první a druhou část písničky. Vinyl vyjde na přelomu února a března a pokřtěn bude v pražském klubu Studio paměť.

Články, které by tě mohly zajímat