Právě vysíláme

Klobouk Michaela Jacksona šel do dražby. Neuvěříte, za kolik se prodal peněz

27. září 2023 10:31
Klobouk Michaela Jacksona šel do dražby. Neuvěříte, za kolik se prodal peněz

Černý klobouk se stuhou, který během svých vystoupení nosil americký zpěvák Michael Jackson, se na aukci v Paříži prodal za 77 640 eur (1,9 milionu korun) včetně poplatků.

Klobouk byl zlatým hřebem dražby, v níž se prodalo všech 200 nabízených předmětů, které měly spojitost s hudbou.

Jackson si vlněný klobouk s hedvábnou podšívkou nasadil na hlavu těsně předtím, než poprvé předvedl taneční kroky známé jako moonwalk (měsíční chůze). Odhadní cena pokrývky hlavy typu fedora byla 60.000 až 100.000 eur. Klobouk odhozený do publika na koncertě v březnu 1983 sebral fanoušek Adam Kelly, který se domníval, že si pro něj Jacksonův tým přijde. To se ale nestalo, a tak si ho nechal a později ho prodal americkému sběrateli. Do pařížské dražby teď klobouk dala galerie Artpèges, která se specializuje na předměty spojené s hudbou.

Profimedia

U kupců v Paříži dnes uspěla také kytara amerického bluesmana T-Bone Walkera, která se vydražila za 129 400 eur (3,16 milionu korun). Těchto kytar se v roce 1949 vyrobilo pouhých 22 kusů, a je proto ceněnou raritou.

V polovině září skončila několikadenní aukce pozůstalosti legendárního britského rockového zpěváka Freddieho Mercuryho. Za 1406 položek dražebníci utržili celkem 40 milionů liber (přes 1,1 miliardy korun).

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat