Právě vysíláme

Konec Česka v Eurovizi? Zpěvačka Aiko zadělala na pořádný průšvih

18. prosince 2023 13:41
Konec Česka v Eurovizi? Zpěvačka Aiko zadělala na pořádný průšvih

Česká účast na soutěži Eurovision Song Contest provází kontroverze, kterou má na svědomí zpěvačka Aiko. Může být její účast ohrožena?

V národním kole Eurovize zvítězila na základě hlasování fanoušků zpěvačka Aiko. Příští rok by tak měla Českou republiku reprezentovat v této mezinárodní televizní hudební soutěži. Letos mohli diváci sedm dní hlasovat přes oficiální aplikaci Eurovision Song Contest či web ČT. Národního kola se vedle Aiko zúčastnili ještě zpěvačky Elly, Gianna Lei a Lenny, kapela Mydy a zpěváci Tom Sean a Tomas Robin.

Nejvíce hlasů získala Aiko se svou písní Pedestal. Jelikož jsou ovšem zahraniční fanoušci daleko více všímavější, než ti čeští, upozornili na zásadní porušení pravidel.

 

Dle pravidel Eurovize nesmí být přihlášená píseň jakýmkoliv způsobem zveřejněna před 1. zářím roku 2023. Přišlo se ovšem na to, že Aiko song zahrála živě při koncertu v moravské Kopřivnici už před půl rokem. Videozáznam z akce byl ze serveru YouTube smazán. Nahrávka z vystoupení Aiko však údajně stále existuje.

V těchto dnech se hojně spekuluje nad tím, jak se k celé záležitosti postaví pořadatelé soutěže. Dle pravidel by mohlo hrozit celkové diskvalifikování České republikyEurovize. Podobná situace už se však v minulosti stala jiným evropským zemím a v těchto případech byl pouze vyřazen daný interpret, kterého zastoupil jiný umělec dané země. Pokud by byla AikoEurovize opravdu vyloučena, jela by na soutěž zpěvačka Elly, která se v národním kole umístila na druhém místě.

Články, které by tě mohly zajímat