Právě vysíláme

LIL NAS X a CARDI B čelí žalobě za porušení autorských práv!

8. října 2019 11:20
LIL NAS X a CARDI B čelí žalobě za porušení autorských práv!

Lil Nas X a Cardi B čelí žalobě kvůli singlu Rodeo! Hvězdná sestava prý nelegálně zkopírovala skladbu, kterou předtím složilo duo hudebních producentů z Atlanty.

Komplikovaný případ

Hudební producenti Don Lee a Glen Keith DeMeritt III tvrdí, že skladba Rodeo od Lil Nas Xe a Cardi B je až příliš podobná jejich písničce gwenXdonlee4-142. Známí autoři kontroverzního singlu Rodeo prý nezískali předem souhlas na samplování či kopírování původní skladby. Žalující hudební duo dokonce popsalo píseň Rodeo jako neautorizovanou kopii či práci inspirovanou jejich původní skladbou.

Singl Rodeo, jenž vyšel letos v červnu, se vyšplhal na 22. místo prestižní americké hitparády Billboard Hot 100. Kontroverzní hit od Lil Nas Xe a Cardi B si můžete poslechnout níže.

Lil Nas X není prvním interpretem, který se inspiroval skladbou gwenXdonlee4-142. Tato populární melodie tvořila důležitou součást hitu Broad Day, který v roce 2017 vydali rappeři PuertoReefa a Sakrite Duexe. Rozdíl byl tehdy ovšem v tom, že rappeři úzce spolupracovali s původními producenty a získali jejich souhlas k využití písničky gwenXdonlee4-142.

Poslechněte si singl Broad Day níže. Nezdá se vám trochu podobný?

Lil Nas X a Cardi B se k soudnímu sporu zatím nevyjádřili.

Případ písničky Rodeo je dalším příkladem toho, že hudební producenti a skladatelé se kvůli sporům o autorská práva nebojí jít do sporů ani s velkými jmény hudebního průmyslu. Zpěvačka Katy Perry musela letos zaplatit tučnou sumu peněz za porušení autorských práv týkající se songu Dark Horse. Obvinění z plagiátorství se nevyhnula ani popová hvězda Ariana Grande, o níž rapperka Princess Nokia tvrdila, že na hitu 7 Rings nelegálně zkopírovala její původní skladbu, Mine. Soudnímu sporu ovšem Ariana nakonec unikla.

Zdroj: NME, YouTube, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat