Právě vysíláme

Marcell a Fiedlerski mají společný singl, Ondřej Fiedler Déšť věnoval zesnulému otci

28. listopadu 2023 14:30
Marcell a Fiedlerski mají společný singl, Ondřej Fiedler Déšť věnoval zesnulému otci

Marcell a Fiedlerski si nezvolili datum vydání své společné novinky náhodou. 17. listopadu by totiž oslavil narozeniny táta Ondřeje Fiedlera (Fiedlerski). Píseň Déšť je proto věnovaná jeho památce a stejně jako jejich chystané autorské album Duše, která opustila tento svět, váží 21 gramů pojednává o tématu smrti a odcházení.

„Když letos na jaře táta umřel, odjeli jsme s Marcellem, který nám jako doktor od začátku pomáhal se vším okolo tátovy léčby, do Alp. Tam za pár dní vznikla celá deska. Nenuceně, přirozeně, upřímně. Byl bych rád, kdyby dokázala alespoň trochu pomoct někomu, kdo stejně jako já ztratil někoho blízkého,“ dodává Fiedlerski.

K písni vznikl také videoklip natočený na 16mm analogový film režisérem Ondřejem Kudynem„Nedokázal jsem si představit, že bych ten klip natočil jinak než na analogový film. Je to metoda, která byla dříve v kinematografii běžná, dnes už se ale pro svou technickou a finanční náročnost moc nepoužívá. Silný příběh, důležité téma a autentická atmosféra písně Déšť je ale podle mého názoru pro zaznamenání na klasický kinofilm jako stvořená. Věřím, že i díky němu se podaří předat a uchovat zvláštní kouzlo a duši této výjimečné skladby,“ vysvětluje režisér.

Marcell popisuje práci na singlu a nové desce takto: Fiedlerski je jeden z mých nejlepších kámošů. Hudebně jsme se potkali už na albu Hovory domů, pro které jsme společně napsali naprostou většinu písní a Ondra (Fiedlerski) celou nahrávku produkoval. Navíc spolu pravidelně hrajeme koncerty a v poslední době jsme si lidsky opravdu blízko. Myslím, že psaní společných písní na novou desku bylo pro Ondru v tomhle složitém životním období určitá forma terapie a způsob, jak se částečně vyrovnat s velkou ztrátou. I pro mě to byl silný zážitek a věřím, že se ty intenzivní emoce přenesou i do finální nahrávky.“

Album Duše, která opustila tento svět, váží 41 gramů vyjde ještě před koncem letošního roku. Na začátku roku 2024 pak Marcell a Fiedlerski s novou deskou absolvují turné, na kterém je na bicí nástroje doplní ještě Matyáš Vorda.

 

Články, které by tě mohly zajímat