Právě vysíláme

Michal Stulík z Mirai vydává píseň Mír začíná v nás. Nahrál ji s Pokáčem, Olgou Lounovou nebo Janem Bendigem

12. května 2022 8:10
Michal Stulík z Mirai vydává píseň Mír začíná v nás. Nahrál ji s Pokáčem, Olgou Lounovou nebo Janem Bendigem

Michal Stulík známý především ze svého působení v kapele Mirai vydává vlastní singl Mír začíná v nás, v němž si zazpívala řada českých interpretů včetně Olgy Lounové, Pokáče, Lucie Bílé, Jana Bendiga nebo Václava Noida Bárty. Hudbu napsal na text Veroniky Hajníkové sám Stulík, o produkci skladby se pak postaral Marcus Tran.

Název písně Michala Stulíka a Veroniky Hajníkové Mír začíná v nás je i jejím hlavním poselstvím. „Už jsme byli doslova znechucení z negativních vln médií, které se na lidi valí ze všech stran. Dokonce ani mezilidská konverzace není výjimkou. Bavili jsme se o tom, že bychom byli rádi, kdyby se z rádia hrála muzika, která zanechá v lidech dobrý pocit, dobrou náladu, zanechá nějakou naději a možná i uvědomění, že nejsme tak úplně bezmocní, ale svým postojem, jednáním i něčím, co z nás ‚vyzařuje‘ se podílíme na vytváření okolní reality,“ přiblížil Stulík.

Jak dodává Hajníková, refrén je záměrně jednoduchý. Opakují se v něm pouze slova „mír s námi, mír v nás“. „Lidé si je okamžitě zapamatují a prostě si je musí zpívat. Zároveň si tak opakují něco pozitivního – tvoří to, co chtějí a nezaměřují se na negace a na to co je špatně. Věřím, že slova mají moc.“ Jak textařka dodává, píseň napsala z náhlého impulsu a inspirace. Ve stejném napojení pak vznikla i melodie, kterou má na svědomí právě Stulík.

„Vzal jsem do ruky kytaru a během hodiny byla písnička na světě. Byl to takový pocit, jakoby to najednou zapadlo na své místo. Hned jsme si jí začali zpívat a nemohli jsme píseň dostat z hlavy,“ vzpomíná. Do studia si na pomoc při nahrávání pozval Olgu Lounovou, Debbi, Pokáče, Jana Bendiga, Lucii Bílou, Voxela s manželkou, Václava Noida Bártu, Viktora Dyka a violoncellistu Krystiana Danela. Žádného z oslovených muzikantů přitom nemuseli s Hajníkovou ke spolupráci přemlouvat.

„Od prvního kontaktu chtěli být součástí a musím říct, že byli obrovskou podporou až do samého vydání klipu. Jsou to srdcaři v pravém slova smyslu,“ říká Stulík, který se tentokrát rozhodl nepřizvat ostatní členy své domovské skupiny Mirai. „Po letech v kapele jsem měl prostě chuť vytvořit něco sám za sebe, tak, jak to vnímám a cítím já. Celý ten proces byla úžasná zkušenost a jsem vděčný, že to šlo a mohl jsem si to zažít.“

Články, které by tě mohly zajímat