Právě vysíláme

Mirai vydávají album Maneki Neko, překračují jím hranice popu

11. listopadu 2021 8:10
Mirai vydávají album Maneki Neko, překračují jím hranice popu

Kapela Mirai vydává své třetí studiové album Maneki Neko. Jak o něm říká frontman Mirai Navrátil: „Je odvážné a nebojí se českému popu vyšlapat novou cestičku“. Fanoušci z desky už znají singly Volám a Yesterday, k nim formace přidala dalších devět písní.

Stejně jako na předchozích albech se i tentokrát kapela Mirai nechala inspirovat japonskou kulturou, což dokazuje vedle názvu i vizuál desky. Spojení s Japonskem má na svědomí frontman kapely, jehož kořeny tam sahají přes maminku, od které nápad Maneki Neko vzešel. „S nápadem přišla moje máma, Japonka. Podle japonské legendy putoval kdysi dávno zámožný poutník Japonskem a v bouři mu Maneki Neko zachránila život. I protože většina desky vznikala za lockdownu, hledali jsme nějaký symbol, který bude světlem na konci tunelu a východiskem,“ přibližuje význam Mirai Navrátil.

Téma štěstí a pestrost alba potvrzují volnomyšlenkářská píseň Openspace, nostalgická pop-punková vypalovačka Tenkrát i pohodové Narozeniny. Hlubokých citů se naopak dotýká emotivní klavírní píseň s názvem Lítej, kterou Mirai věnovali Davidu Stypkovi„Myslím si, že to je skvělé album, které je odvážné a nebojí se českému popu vyšlapat novou cestičku. Myslím si, že zvukově tu nemá aktuálně obdoby,“ říká frontman.

Autorsky je Maneki Neko dílem frontmana, s nímž, už jako mnohokrát, spolupracoval především producent Ondřej Fiedler. Na textech se spolu s Miraiem podíleli Pokáč, Jan Vávra nebo David Stypka, který se stihl otisknout do písně AkorátManeki Neko vznikala téměř dva roky. „První rok se spíše psalo a ten druhý zase více nahrávalo, produkovalo a míchalo,“ říká Mirai Navrátil.

Do zákulisí příprav lze nahlédnout na YouTube Shorts, kde kapela odhaluje detaily z nahrávání i natáčení desky.

Články, které by tě mohly zajímat