Právě vysíláme

„Mistře, nikdy nezapomeneme!“ Jak známé osobnosti reagují na smrt KARLA GOTTA?

2. října 2019 12:06
„Mistře, nikdy nezapomeneme!“ Jak známé osobnosti reagují na smrt KARLA GOTTA?

Smrt Karla Gotta je zdrcující zprávou pro celý národ. Hudba, ale i osobnost českého pěveckého mistra ovlivnila celou řadu lidí, kteří na legendu populární hudby budou ještě dlouho vzpomínat.

Datum 1. října 2019 se do dějin české kultury navždy zapíše jako velmi smutný den. Den, kdy Karel Gott prohrál svůj boj s leukémii a krátce před půlnocí zemřel. Nejenže truchlí miliony fanoušků v Česku, Slovensku a Německu, ale i řada celebrit nemůže uvěřit tomu, že tato ikona nás už navždy opustila. Karel Gott byl vzorem snad pro celý český showbyznys. Zpěváka obdivovali nejen hudebníci, ale také herci, sportovci a moderátoři. Jak na jeho smrt reagují?

„Děkuji za rady, vždy hezká přijetí, nadhled a dávku humoru u vás doma, když jsme cvičili duet na vaši vyprodanou arénu. Mistře, nikdy nezapomenu, jakým vzorem pokory a profesionalismu jste byl. Bylo mi ctí vás poznat, zpívat s vámi i vám,“ napsala Ewa Farna. „Slova jsou zbytečná,“ připsala k mistrově fotografii Lucie Bílá, která s Gottem nazpívala mnoho hitů.

Doba Karla Gotta

Na Karla samozřejmě vzpomínají i moderátoři Evropy 2. Leoš Mareš přezpíval s českou ikonou jeho hit Stále mlád a měl to velké štěstí, že si se zpěvákem mohl tykat a nazývat ho přítelem. „Nikdy nezapomeneme,“ napsal Leoš na Instagram a upozornil na to, že Gotta oplakávají nejen česká, ale i německá média. „Navždy jsme ti, co žili v dobách Karla Gotta. Nikdy nezapomeneme, Mistře,“ zveřejnila Zorka Hejdová a velkou lítost nad smrtí legendy dala najevo i Martina Pártlová, která se sama živí zpěvem. „Vždy jsem věděla, že až nám jednou odejdete, bude to národní tragédie. Je mi to nesmírně líto a myslím, že není člověka, co by vás nemiloval,“ napsala Martina a Veronika Arichteva pak na Instagramu sdílela část textu písně Srdce nehasnou, kterou Gott nazpíval se svou dcerou Charlotte. „Takový divný pocit, že neodešel ‚jen‘ náš nejlepší zpěvák, ale kus nějakého ryzího, krásného češství, symbol, nějaká taková jistota… těžko popsat,“ nechala se slyšet i Nikol Štíbrová.

Pokora a skromnost

Smutná zpráva zasáhla i Marka Ztraceného, jenž pro Gotta složil píseň Ta pravá. „Nikdy nezapomenu… Díky za všechno a šťastnou cestu do hudebního nebe, kde hned zaujmeš to nejvyšší místo… Jsi jediný a skutečný král naší populární hudby… To se ani dneškem nemění… Sbohem…,“ napsal Marek a zveřejnil fotografii, na které sedí s Karlem u klavíru. „R. I. P. KRÁL,“ sdílel pak i rapper Kali, který ačkoliv tvoří rap, i on Gotta evidentně velmi obdivoval. „Pokora, skromnost, velkorysost a krásné chování ke každému bez rozdílu. Vzor pro nás všechny. V mém srdci navždy,“ zavzpomínala Monika Bagárová. „Teď jsem se dozvěděl tu hrůzu, nemám chuť jít nikam nic zpívat, upřímnou soustrast Ivance a všem pozůstalým,“ kondoloval na Facebooku i Bohuš Matuš.

Bůh se setkal s Bohem… Má vzpomínka na vás bude vždy barevná, jako jste byl vy sám. Děkuji za vaše slova, váš smích, za to, že jsem si s vámi mohla zazpívat! Člověk nikdy zcela neodejde, dokud na něj někdo myslí! U vás to tak bude Karle! Milujeme vás,“ smutní Tereza Kerndlová. „Díky za vše, Mistře, a andělé ať Vás uvítají!“ napsal na sociální sítě také režisér Jiří Strach, v jehož filmu Anděl Páně 2 si Karel zazpíval se svou dcerou. To, že Karel Gott byl populární i mimo hudební scénu dokazuje i vyjádření fotbalového klubu Sparta Praha. „Všichni v našem klubu jsme s lítostí přijali zprávu o odchodu Karla Gotta. Šlo o jednu z nejvýraznějších postav naší země, jejíž písně často zněly i naší kabinou,“ napsalo vedení klubu. “Nesmírně zarmucující zpráva pro celou naši zemi. Karel Gott byl skutečný Umělec, který se rozdával druhým. To je vyčerpávající, ale právě to činí umělce umělcem. Karel Gott daroval svůj život generacím, daroval se nám všem,” uvedl prezident republiky Miloš Zeman. „Je to velká, obrovská ztráta. Ještě před pár dny jsem u něj byla, připravovali s Ivankou svou knihu a chtěli po mě nějaké fotky. Strávila jsem s nimi asi 4 hodiny. Hrozně příjemně mě Karel překvapil, přijal mě s úsměvem a snažil se být aktivní, ale brzy se unavil. Neodcházela jsem z toho setkání s jasnou myslí, ale doufala jsem, že to přeci jen vybojuje. Byl to úžasný bojovník,“ řekl pro deník Blesk Helena Vondráčková.

 

Karel Gott zasáhl mnoho lidí a vzpomínka na něj bude žít věčně. I Evropa 2 vyjadřuje upřímnou soustrast celé rodině a přátelům. Na Karla nikdo nezapomene!

Články, které by tě mohly zajímat