Právě vysíláme

Narušení soukromí nebo boj proti terorismu? Policie použila před koncertem Beyoncé živé rozpoznávání obličejů

9. listopadu 2023 10:58
Narušení soukromí nebo boj proti terorismu? Policie použila před koncertem Beyoncé živé rozpoznávání obličejů

Britská policie použila při květnovém koncertu americké zpěvačky Beyoncé v Cardiffu technologii, která živě rozpoznává obličeje pomocí kamer. Snažila se přitom v davu najít mimo jiné možné teroristy, a to podle předem stanoveného seznamu.

Informovala o tom stanice BBC s odvoláním na Aluna Michaela z velšského úřadu, který na policii dohlíží.

Některé organizace, například lidskoprávní skupina Liberty, metodu kritizují. Podle nich „podporuje zakořeňování diskriminace v policejní praxi“ a „narušuje soukromí tisíců lidí“.

Michael uvedl, že nasazení technologie, která umožňuje živě rozpoznávat obličeje, se na velkých akcích podobného typu stalo běžnou praxí po bombovém atentátu v Manchesteru v roce 2017 při koncertu zpěvačky Ariany Grande.

Záznamy takto pořízené policie podle Micheala uchovává 31 dní a ukládá jen ty záznamy obličejů, které odpovídají seznamu podezřelých osob. Dotyčný seznam před použitím speciálních kamer schválí velšský komisariát a konkrétně v případě koncertu Beyoncé na něm figurovali podle Michaela lidé „spojení s extremismem a terorismem v souvislosti s atentátem v Manchesteru a pedofilové, protože na takovém koncertu bylo velké množství mladých dívek“.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat