Právě vysíláme

Negativní test bude moci navýšit kapacitu akce, uvedl Blatný

9. ledna 2021 9:10
Negativní test bude moci navýšit kapacitu akce, uvedl Blatný

Už více než rok se v České republice nekonala žádná akce většího charakteru. To by se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného mohlo změnit. Pokud se akce zúčastní lidi s negativním testem, bude kapacita areálu navýšena.

Kluby zejí už rok prázdnotou, muzikanti si od loňského března pořádně nezahráli. Státní podpora umělců navíc nefunguje tak, jak by měla. Během svého brífinku v pátek Jan Blatný uvedl, že by se v budoucnu možná mohlo něco změnit. Ovšem pouze v případě, že návštěvníci akce budou mít negativní test na koronavirus.

Cílem je podle něj nastavit základní podmínky, jak by se věci mohly uskutečňovat bez povinného testu. „Ale bude tam dána možnost, aby provozovatel, pakliže splní kritéria, do kterých může patřit například to, že všichni, kteří tam přijdou, mají negativní test, bude moci navýšit kapacitu akce,“ uvedl.

 

Stačit by měl i antigenní test, který je možné opakovat jednou za pět dní. S negativním testem by podle Blatného mohlo být umožněné už ve vyšším stupni rizika v systému PES také ubytování v hotelích. „Stát stanoví jasně pravidla, za kterých je to možné, ale umožní subjektům, aby za splnění určitých kritérií rozhodly jinak. My budeme dohlížet na to, aby toto rozhodnutí nevedlo ke zvýšení bezpečnostního rizika,“ dodal Blatný.

Experiment ve Španělsku

Na konci loňského roku proběhl ve španělském Katalánsku za podpory vlády experiment, jehož cílem bylo ukázat, jak se koronavir šíří při hromadných akcích. Při vstupu byly zúčastněným provedeny testy, přičemž u všech byly negativní. Do koncertního sálu organizátoři vpustili celkem pět set osob, zbytek poslali domů. Během akce mohli lidé tančit, rozestupy ale dodržovat nemuseli. Jediným pravidlem pro účast byla rouška nebo respirátor na obličeji.

O osm dní později se všichni nechali znovu otestovat. Mezi účastníky koncertu nikdo nakažený nebyl, z těch, kteří organizátoři poslali domů, byli dva lidé pozitivní. Pořadatelé hodnotí experiment jako úspěšný. Cílem bylo ukázat, že při provedení testů a vpuštění do sálu pouze osob s negativními výsledky, je možné pořádat akce s větším počtem účastníků bez toho, aniž by došlo k hromadné nákaze.

Zdroj: ČTK, Primavera Sound, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat