Právě vysíláme

Neil Young nechal stáhnout své písně ze Spotify, nelíbil se mu dezinformační podcast Joea Rogana

2. února 2022 12:10
Neil Young nechal stáhnout své písně ze Spotify, nelíbil se mu dezinformační podcast Joea Rogana

Z katalogu Spotify zmizela hudba legendárního folkrockového písničkáře Neila Younga. Stalo se tak na žádost samotného muzikanta, který na začátku týdne vyjádřil nespokojenost s tím, že streamovací platforma dává výsadní prostor autorovi podcastů Joeovi Roganovi, který podle zpěváka šíří nebezpečné dezinformace o údajné nebezpečnosti vakcín proti Covidu – 19. Na kauzu upozornil list The Wall Street Journal.

Young v pondělí na krátkou chvíli vyvěsil na svou internetovou stránku otevřený dopis, v němž žádal svého manažera a nahrávací společnost Warner Music Group o stažení svých skladeb ze Spotify na protest proti tomu, že hostí Roganův podcast.

„Dělám to kvůli tomu, že Spotify šíří nepravdivé informace o vakcínách – čímž potenciálně způsobuje úmrtí těch, kteří věří dezinformacím, jež šíří. (…) Mohou mít Rogana nebo Younga. Ne oba,“ psalo se podle časopisu Rolling Stone v dopise, který z webové stránky poměrně rychle zmizel.

Rogan nahrává podcast nazvaný The Joe Rogan Experience již od roku 2009 a zve si do něj podnikatele, vědce, herce či hudebníky, s nimiž vede několikahodinové rozhovory v uvolněné atmosféře. Každá epizoda má obvykle mnoho milionů posluchačů. Firma Spotify v roce 2020 uzavřela s Roganem kontrakt v odhadované hodnotě kolem 100 milionů dolarů (2,18 miliardy korun), podle nějž jeho podcast distribuuje výlučně na svojí platformě.

Rogan začal v poslední době vystupovat negativně proti covidovým vakcínám, vloni v dubnu například řekl, že mladí a zdraví lidé by se podle něj neměli nechat očkovat. V pořadu rovněž propagoval přípravek pro zvířata proti parazitům ivermektin při léčbě Covidu – 19, navzdory negativním stanoviskům regulačních úřadů USA, EU i Světové zdravotnické organizace (WHO).

V prosinci pak vzbudil odpor řady lékařů a vědců tím, že si pozval jako hosta vědce Roberta Maloneho. Ten ke konci 80. let minulého století stál u zrodu technologie, která po dalších mnoha letech výzkumu vedla k vývoji dnešních vakcín typu mRNA, jakými jsou preparáty firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Nyní však tvrdí, že jeho přínosy nejsou dostatečně uznávány a že byl „vymazán z historie“. V rozporu s vědeckými poznatky často tvrdí, že vakcíny ve skutečnosti zhoršují průběh Covidu – 19. V poslední době se stal oblíbeným hostem pravicově konzervativních moderátorů a účastní se demonstrací odpůrců očkování.

„S odhadovanými 11 miliony posluchači každé epizody je Joe Rogan Experience vysílaný na Spotify největším světovým podcastem a má ohromný vliv. Zodpovědností Spotify je mírnit šíření dezinformací na své platformě,“ napsal Young ve svém dopise.

„Zavedli jsme podrobná opatření týkající se obsahu a odstranili jsme přes 20 000 epizod podcastů souvisejících s Covidem od začátku pandemie,“ uvedl ve středu ve vyjádření Spotify. „Litujeme Neilova rozhodnutí odstranit svou hudbu ze Spotify, ale doufáme, že ho brzy přivítáme zpět,“ pokračovala firma.

Roganův pořad je na streamovací platformě již dva roky nejpopulárnějším podcastem, napsal server stanice NPR.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat