Právě vysíláme

Nicki Minaj vyhrála soudní spor o autorská práva: Známá zpěvačka rapperku podezírala z plagiátorství

18. září 2020 9:10
Nicki Minaj vyhrála soudní spor o autorská práva: Známá zpěvačka rapperku podezírala z plagiátorství

Nicki Minaj vyhrála soudní boj se známou zpěvačkou Tracy Chapman. Americká zpěvačka podezírala rapperku z plagiátorství poté, co DJ zveřejnil neautorizovanou skladbu Sorry.

Komplikovaný boj

Nicki Minaj bude před porodem prvního potomka nejspíš ráda, že tuto nepříjemnou událost má za sebou. Rapperka se totiž soudila se známou zpěvačkou Tracy Chapman kvůli písničce Sorry. Tu sice Nicki původně stáhla, ale později ji během éterového pořadu přehrál DJ Flex.

O co tu vůbec šlo? Nicki Minaj složila skladbu Sorry v roce 2017. Píseň se inspirovala dřívější skladbou Baby Can I Hold You, kterou americká zpěvačka Tracy Chapman vydala v roce 1988. Chapman ale známé rapperce nepovolila novou verzi vydat, jelikož prý nikomu nepovoluje písně, které se příliš podobají její tvorbě. Singl Sorry tak zmizel z desky Queen a neměl být původně vydán.

Následně ale přišel zlom. Skladba Sorry se totiž dostala do rukou DJe Flexe, jenž ji zahrál během éterového pořadu. Chapman obvinila Nicki, že DJovi skladbu poskytla. Rapperka sice podezření popřela, ale nevyhla se soudnímu sporu o autorská práva.

Soud v americkém státu Virginie nyní rozhodl v prospěch rapperky. Opačný rozsudek by podle soudkyně „limitoval kreativitu a zabránil inovaci v hudebním průmyslu“.

Nicki Minaj může slavit!

Zdroj: Variety, Instagram, YouTube

Články, které by tě mohly zajímat