Právě vysíláme

Nikdo nemá být sám, sděluje Lipo ve vánoční baladě s překvapivým hostem

18. prosince 2022 11:30
Nikdo nemá být sám, sděluje Lipo ve vánoční baladě s překvapivým hostem

Lipo na své nové album Příběhy zařadil netradiční vánoční skladbu Nikdo nemá být sám. Propojil v ní rapové vyprávění s žánrem koledy. Pro autora vycházejícího z hiphopové scény jde pravděpodobně o největší stylový úkrok stranou směrem k folkové tvorbě.

K tomu přispívá i hostující šansonová písničkářka Lenka Nová, známá ze spolupráce s Michalem Horáčkem, a smutně laděný text ukazující, jak by mohl vypadat příběh Marie a Josefa v současnosti.

„Myslím, že ta písnička má jistou sílu v tom, že dnešní mediální obraz Vánoc je dost jasně vyprofilovaný. Někdy se mi zdá, že ten tlak sociálních sítí i komerční stránky Vánoc vnucují nějakou představu, jak by ty Vánoce měly vypadat. Lidé by podle nich měli cítit štěstí, ale někteří v tu chvíli třeba štěstí necítí a připadají si opuštění a existencionální momenty si uvědomují víc než kdy jindy. Je to rozpor, na který jsem v té písni poukázal,“ uvedl Lipo.

 

K napsání textu ho inspiroval okamžik, kdy v husté vánici na ulici zahlédl mladou ženu, která s unaveným výrazem táhla domů stromek a za ruku vedla malé dítě. „V tu chvíli mi došlo, že jediný, co je důležitý, je to, aby nikdo nebyl na Vánoce sám,“ řekl. „Tahle píseň pro mě byla experimentem, ale myslím, že producent desky ODD (Ondřej Turták) se postaral o ‚vánoční kabát‘ s dětským pěveckým sborem Severáček a varhany. Ale nechtěli jsme to přezdobit,“ dodal.

Na albu Příběhy Lipo spolupracuje s mnoha hosty, jako například s kapelami Kryštof a Jelen, zpěvačkami Yannou a Marií Kateřinou Tichou nebo zpěvákem Janem Braunem. Tématy textů jsou mimo jiné domácí násilí (Odešla láska), válka na Ukrajině (Vidím, jak se stmívá) nebo osudy lidí žijících na periferii (Bůh na nás zapomenul).

Zdroj: ČTK

 

Články, které by tě mohly zajímat