Právě vysíláme

Obvinil Eda Sheerana z ukradení písně, teď mu musí vyplatit milion dolarů

23. června 2022 11:10
Obvinil Eda Sheerana z ukradení písně, teď mu musí vyplatit milion dolarů

Sam Chokri chtěl po Edu Sheeranovi vysoudit miliony dolarů, nakonec je to však on, kdo bude platit. Soud dal totiž v kauze okopírované písně za pravdu známému zpěvákovi a Chokrimu uložil pokutu ve výši 1,1 milionu dolarů, tedy zhruba 25 milionů korun.

Ed Sheeran a lidé, kteří s ním spolupracovali na hitu Shape Of You, se mohou těšit na přibližně 25 milionů korun. Tolik vysoudili v kauze proti Samu Chokrimu, který je obvinil, že v songu použili frázi „oh, I, oh, I, oh, I, oh, I“, jež se dle něj nápadně podobá jeho Oh Why ze stejnojmenné skladby. „Oba nás to šokovalo. Jen jsme se na sebe podívali, jak moc jsou si ty části podobné,“ uvedl Chokri na otázku, kdy slyšel Shape Of You poprvé. Seděl v té chvíli údajně v autě se svou partnerkou.

Soud dal autoru hitu Bad Habits a dalších za pravdu již v dubnu. Soudce Antony Zacaroli se nechal slyšet, že mezi obraty „oh, I“ a „oh, why“ jsou významné rozdíly a vyjádřil své přesvědčení, že Sheeran „úmyslně, ani bezděčně“ nekopíroval slovní spojení.

V souvislosti s rozhodnutím právníci žalobce uváděli, že by Chokri neměl Sheeranovi nic platit. Jeho právní tým dle nich totiž selhal v korespondenci, kterou si s ním zasílali ještě před soudem. Tvrdí, že jim měl poskytnout hlasové poznámky a projektové soubory týkající se vzniku Shape Of You, které nakonec byly pro případ klíčové.

Soud však tato obvinění vyhodnotil jako nesmyslná a rozhodl, že Chokri musí Sheeranovi a jeho spolupracovníkům vyplatit právě zmiňovaných zhruba 25 milionů korun. Podrobné posouzení dlužných nákladů nyní provede ještě vyšší soud, jenž by mohl některé z bodů obžaloby neuznat a snížit tak celkovou částku.

Články, které by tě mohly zajímat