Právě vysíláme

Olivia Rodrigo rozdávala antikoncepci ve státě Missouri, kde jsou zakázané potraty

15. března 2024 9:52
Olivia Rodrigo rozdávala antikoncepci ve státě Missouri, kde jsou zakázané potraty

Olivia Rodrigo rozjela celosvětovou kampaň kampaň s názvem Fund 4 Good, celosvětovou iniciativu pro lidi usilující o svobodu reprodukčního zdraví.

Na koncertě americké popové hvězdy Olivie v Missouri, kde jsou zakázány potraty, si její fanoušci mohli zdarma vyzvednout kondomy nebo nouzovou antikoncepci, kterou lze obvykle použít do zhruba 72 hodin po pohlavním styku. Informoval o tom server BBC News, podle kterého zpěvačka minulý měsíc zahájila kampaň s názvem Fund 4 Good, celosvětovou iniciativu pro lidi „usilující o svobodu reprodukčního zdraví“.

Antikoncepce, jako jsou například „pilulky po“, je ve Spojených státech legální. Potraty jsou však v americkém státě Missouri nelegální, s výjimkou záchrany života těhotné ženy nebo zabránění ohrožení fyzického zdraví. Nejvyšší soud USA v roce 2022 zrušil přelomové rozhodnutí v kauze Roeová versus Wade z roku 1973, které stanovilo právo na potrat plošně v celých Spojených státech přibližně do 22. týdne těhotenství, a řada států poté interrupce zakázala.

Část výtěžku z koncertního turné Rodrigo, kterou proslavil hit Drivers License, půjde na konto organizace Fund 4 Good.

Aktivistka z SMS linky Right By You, která pomáhá teenagerům najít potratovou péči mimo Missouri, řekla listu The Guardian, že Rodrigo charitativní organizaci Right By You pozvala, ale bylo to jejich rozhodnutí distribuovat antikoncepci.

Republikánský senátor za stát Missouri Bill Eigel napsal na síť X, že by se zpěvačka měla „stydět“ za to, že rozdává léky způsobující potrat. Postkoitální antikoncepce však však těhotenství zabraňují, nikoliv ukončují.

„Je skvělé vidět, že Olivia Rodrigo využívá své platformy, aby zvýraznila důležitost reprodukční volby,“ uvedla nevládní organizace MSI Reproductive Choices, která v 37 zemích poskytuje antikoncepční a potratové služby. „Nikdy však nelze nahradit možnost přístupu ke kvalitním službám sexuální a reprodukční zdravotní péče od důvěryhodného poskytovatele, kdykoliv a kdekoliv to potřebujete,“ dodala skupina.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat