Právě vysíláme

P!nk podpořila norské plážové házenkářky: Nabídla zaplatit pokutu, poté co porušily sexistická pravidla

26. července 2021 9:10
P!nk podpořila norské plážové házenkářky: Nabídla zaplatit pokutu, poté co porušily sexistická pravidla

Zpěvačka P!nk vyjádřila podporu ženskému norskému házenkářskému týmu, poté co protestoval proti „sexistickému“ oblékání. Házenkářky si na mistrovství oblékly přiléhavé šortky místo předepsaných bikin a vyfasovaly pokutu.

Trojnásobná držitelka ceny Grammy nabídla, že zaplatí pokutu ve výši 1 765,28 dolarů (cca 38 tisíc korun) uloženou Evropskou házenkářskou federací norskému házenkářskému týmu za „nevhodné oblečení.“

Sportovní uniforma atletů: pánské X dámské

Norský tým dostal minulý týden pokutu. Dostal ji za to, že jeho hráčky měly na sobě během zápasu o bronz proti Španělsku v bulharské Varně šortky a nikoli bikiny, což je v rozporu s pravidly Mezinárodní házené federace.

Federace uvedla, že ženy soutěžily v „nevhodném oblečení“, když se na mistrovství Evropy v plážové házené rozhodly pro šortky místo předepsaných bikin.

„Jsem VELMI hrdá na norský ženský tým plážové házené za PROTESTOVÁNÍ VELMI SEXISTICKÝCH PRAVIDEL O JEJICH „uniformě“,“ napsala P!nk na Twitter. „Evropská házenkářská federace BY MĚLA BÝT POKUTOVÁNA ZA SEXISMUS. Dobrá, dámy. Ráda za vás zaplatím pokuty. Pokračujte“ podpořila zpěvačka házenkářský tým.

PROTEST se vyplatil

Příběh se dočkal velké pozornosti. Ti, kteří neznali přesné předpisy sportu, zjistili, že zatímco mužské týmy mohou hrát v šortkách, „atletky musí nosit spodní díl bikin, těsně přiléhajících a střihově vykrojených k horní části nohy.“ Podle pravidel musí být boční šířka bikin maximálně 10 centimetrů.

P!nk není jediná hvězda volající po jednotných pravidlech. Vynikající tenistka Billie Jean King tweetovala o tom, že „sexualizace ženských atletek musí přestat.“

Vzhledem k tomu, že kritika ženských uniforem byla slyšet široko daleko, Michael Wiederer prezident Evropské házenkářské federace uvedl, že plánuje provést změny.

„Mohu potvrdit, že EHF udělá vše pro to, aby zajistila provedení změny jednotných předpisů pro sportovce. Bude vyvinuto značné úsilí k další podpoře sportu co nejlepším možným způsobem pro všechny bez ohledu na pohlaví,“ uvedl Wiederer ve svém prohlášení.

Články, které by tě mohly zajímat