Právě vysíláme

Poetika vypráví o lidech, kteří se nám postupně vytrácí ze života. K písni natočila svůj dosud nejnáročnější klip

11. prosince 2023 12:05
Poetika vypráví o lidech, kteří se nám postupně vytrácí ze života. K písni natočila svůj dosud nejnáročnější klip

Poetika přichází po úspěšném singlu Půlnoc, který se měsíce držel na první příčce radiových žebříčků, s melancholickou novinkou Mám pocit, že Tě ztrácím. Píseň, do které se vůbec poprvé podařilo zapojit i živý orchestr, vypráví o lidech, kteří se postupně vytrácí z našeho života. Na originálním videoklipu k další ochutnávce z připravovaného alba oblíbená čtveřice spolupracovala již tradičně s Ondřejem Kudynem a považuje jej za dosud nejnáročnější natáčení vůbec.

Ojedinělý koncept snímku vymyslel právě sám zpěvák a textař. „Přišel jsem za Ondrou Kudynem s námětem příběhu, který jde pozpátku, protože se mi líbil ten kontrast toho, že se z někoho zapomenutého stane Váš nejbližší,“ přibližuje okolnosti vzniku. Zrealizovat myšlenku bylo těžší, než si skupina myslela, a tak se z natáčení stala nejnáročnější spolupráce za celých osm let. „Už jen ta domluva, kdy se bavíte o začátku, který je vlastně na konci, byla složitější,“ doplňuje rodák z Velkého Meziříčí.  

Neméně obtížné byly i přírodní podmínky. Natáčelo se totiž v zasněženém lomu a teplota sahala hluboko pod bod mrazu. „Po sedmi hodinách válení se ve sněhu, umělé krvi a kaolinovém bahnu jsem chvílemi přemýšlel, jestli jsem se neměl líp učit,“ směje se Brejška. Výzvu pro něj představoval i samotný text, který se musel naučit pozpátku. „Složitý to bylo obzvlášť, když vám v tý kose zatuhnou panty a klepete modrými rty jak drahej pes,“ přiznává zpěvák. Náhled, jak bude vypadat klip, jsme měli až ve střižně,“ doplňuje režisér Ondřej Kudyn

Oproti prvnímu singlu z plánované desky Půlnoc je nejnovější počin skupiny poněkud melancholičtější. Podle Ondřeje Brejšky se ale nejedná o depresivní či strašidelnou záležitost. „Věčná změna je zkrátka součást toho našeho koloběhu na světě. Jeden odejde, druhý přijde. Skoro, když to přeženu, jak nějaké postavy v různých sériích seriálu,“ uzavírá optimisticky. 

Články, které by tě mohly zajímat