Právě vysíláme

Pokáč nahrál soundtrack pro unavené rodiče. Na album si přizval Nikol Leitgeb i Martinu Pártlovou

25. října 2023 9:37
Pokáč nahrál soundtrack pro unavené rodiče. Na album si přizval Nikol Leitgeb i Martinu Pártlovou

Nová deska písničkáře Jana Pokorného vystupujícího pod jménem Pokáč s názvem Rodinné album by se dala označit za soundtrack pro unavené rodiče. Pokáč to řekl v rozhovoru s ČTK. Zatímco v minulosti psal například o tom, že má problémy při seznámení s dívkou, nyní jako otec dvou malých dětí zpívá o rodinných tématech. Nahrávku pokřtí 28. října na koncertu v Bratislavě.

„Otcovství samozřejmě člověka od základu změní, překope priority. Když jsem se předtím vrátil z práce, do rána jsem skládal. Teď jsme doma s dětmi, utíráme jim zadky a čteme pohádky a někdy mezi tím jsem se snažil napsat pár písniček,“ uvedl Pokáč. „Chci být u toho, když naši kluci vyrůstají a chci pomáhat manželce. Nové písně nejsou útokem na rádiové hitparády, Rodinné album je spíše taková milá deska pro lidi s dětmi, kteří si řeknou, že v tom nejsou sami,“ dodal.

Deska obsahuje třináct skladeb, některé už fanoušci znají, jsou to například písně Rodinný typ, Dokonalý muž nebo Nejlepší lék je víno. Jiné jsou úplnými novinkami. Na albu má Pokáč hostující zpěvačky Gabrielu Laškovou, Nikol Leitgeb (Štíbrovou) a Martinu Pártlovou.

Současně s deskou připravil Pokáč také videoklip V peřinách. „Text mě napadl jednou v posteli těsně před usnutím, když jsme si chtěli s manželkou udělat hezký večer, ale místo toho jsme padli vyčerpáním a šli spát. Myslím, že se v tomhle najde každý rodič,“ sdělil.

Debutové album Vlasy pokřtil Pokáč v pražském Lucerna Music Baru, druhou nahrávku Úplně levej ve Foru Karlín a následující Antarktidu na koncertu v O₂ areně. „Tak jsme si řekli, že teď půjdeme za hranice a využijeme koncertu na našem turné v sobotu 28. října 2023 v Bratislavě, v Čechách album pokřtíme třeba na jaře,“ vysvětlil hudebník, který skončil předloni druhý v kategorii zpěváků v anketě Český slavík a před rokem dokázal vyprodat pražskou O₂ arenu.

„Rozhodně to považuju za velký milník ve svém hudebním životě a řekl bych vydařený v tom ohledu, že přišel plný dům a komentáře lidí až na pár recenzí nebyly negativní. Nejsme typ muzikanta, který má stadionovou show, spíše jsme zvyklý na kluby a festivaly,“ podotkl.

Hudebník, který před časem charakterizoval svůj styl jako „nepovedený pokus o folk, případně nezdařený pokus o hudbu“, také připravuje pro rádio Frekvence 1 sérii Pokáčových rychlovek, písně, ve kterých reaguje na aktuální události. „Jsou specifické v tom, že ohledně melodií je to trochu kolovrátek, na druhou stranu téma je vždy jiné. Jedná se o glosy, nemám ambice, aby si je lidé hráli u táboráku. I když třeba pár písniček jako Patrik Schick Song, Jede vláček nebo Prezident v akvárku posluchači na koncertech chtějí,“ dodal.

Jako známého fanouška fotbalové Sparty vedení pražského klubu před časem požádalo Pokáče o glosující skladby, které klub sdílel na sociálních sítích. Vznikly tak písně Začíná sezóna, Chtěl bych být jako Nicolae Stanciu, Čína z Vršovic / Sparta Song Derby nebo skladba Železo z Letný věnovaná 125. výročí založení klubu. Současná forma letenského klubu dělá Pokáčovi radost. „Je to po těch letech úpadku, kdy si z nás všichni dělali srandu, skvělé. Tým neuvěřitelně šlape a hraje výborný fotbal,“ dodal.

Články, které by tě mohly zajímat