Právě vysíláme

Rappeři natočili klip na hřbitově padlých vojáků. Mohou skončit před soudem

11. července 2022 15:43
Rappeři natočili klip na hřbitově padlých vojáků. Mohou skončit před soudem

Dvojice italských rapperů čelí silné kritice za klip, který natočili nedaleko Terstu na hřbitově rakousko-uherských vojáků padlých za první světové války.

Zpěváci v klipu zpívají o drogách a prostituci, což se nelíbí místním politikům, kteří na duo podali trestní oznámení. V minulosti za obdobné vystoupení dostal jeden zpěvák podmíněný trest osm měsíců vězení.

Rappeři Depra a Senx natočili klip pojmenovaný Troie & Droghe (v překladu: Děvky & Drogy) na hřbitově v obci Duino Aurisina – Devin Nabrežina, kde je pohřbeno na 2000 vojáků rakousko-uherské armády. V oblasti bojovali za první světové války.

Ukázka z videoklipu

Hudební vystoupení pobouřilo řadu politiků. „Toto je skandální způsob, jak si dělat reklamu – na hřbitově, kde jsou pochovány stovky nevinných chlapců,“ uvedla například senátorka ze středolevé Demokratické strany. Krajský radní pro bezpečnost Pierpaolo Roberti z pravicové strany Liga označil počínání zpěváků za ohavnost.

Pro dvojici rapperů by ale jejich počínání mohlo mít dohru u soudu. Oznámení na ně podal starosta obce, kde hřbitov leží. Podle starosty Igora Gabrovece se zpěváci dopustili zneuctění hrobů.

Za stejný trestný čin dostal v roce 2020 podmíněný trest osm měsíců vězení rapper Justin Owusu. Ten natočil klip mezi hroby vojenského hřbitova Redipuglia, který je v Itálii největším vojenským pohřebištěm z první světové války.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat