Právě vysíláme

Rybičky 48 a lidovka? Divokýho Ira nahráli se zpěvákem Divokýho Billa

17. července 2022 14:10
Rybičky 48 a lidovka? Divokýho Ira nahráli se zpěvákem Divokýho Billa

„Krátká, svižná a energická písnička. Jako kdybys nakombinoval punk, pop a irskou lidovku,“ popisuje nejnovější singl Rybiček 48 frontman Kuba Ryba. Kapela se převtělila do svých alter eg Jacob O´Ryba, Peter McLebeda, Michael Jack Brennen a Andrew O´Storeck, k elektrickým kytarám přidala tahací harmoniku, banjo a housle a vznikl tak energický singl Divokej Ir. Název ale rozhodně není náhoda. Svůj part si totiž v písni střihl i zpěvák Divokýho Billa Vašek Bláha.

„O nás se všeobecně ví, že se nebojíme jakéhokoliv hudebního stylu a baví nás posunovat vlastní žánrový hranice,“ říká Kuba Ryba. Těšit se tak můžeme na jednoduché popěvky, které nedostaneme z hlavy ve slokách a na nakažlivý instrumentální refrén, ve kterém nechybí banjo nebo housle vykreslující atmosféru typické irské hospody. „Irská lidová muzika náš vždycky bavila a jelikož jediná česká kapela, která u nás k tomu má blízko, je Divokej Bill, tak jsme to pojali i jako poctu jim a zároveň srandu,“ dodává frontman Rybiček. V písni se tak objeví i zpěvák Vašek Bláha. „Byl tak skvělej, že do toho šel s námi a my jsme si natáčení muziky i klipu neskutečně užili,“ říká Ryba. 

„Když se kluci z Rybiček objevili na našem koncertě a po pátým panáku se mě zeptali, jestli bych zahostoval v jejich písničce, tak jsem hned souhlasil,“ vzpomíná Vašek Bláha. „Když mi poslali o co jde a co mám zapět, tak jsem se půl hodiny smál tomu, jak je to trefený,“ dodává a na otázku, jestli singl Divokej Ir uslyšíme ve stejné sestavě někdy naživo, odpovídá zcela jasně: „Rád zahostuju pokaždý, když bude příležitost. Ta pecka je bezvadná.“ 

O jednoduchý, a přesto energický a svižný videoklip se postaral režisér a kameraman Ondra Soukup, který má na svědomí většinu klipů Rybiček. „Klip Divokej Ir bylo jedno z nejrychlejších natáčení, co jsem zažil. Tentokrát si produkci chystal sám Kuba kvůli mé vytíženosti a musím pochválit, že vše měl zvládnuté výborně,“ pochvaluje si Ondřej Soukup natáčení v kutnohorském klubu Česká 1, kde se o důležité kostýmy postarala Šárka Strnadová a líčení obstarala Tereza Lebedová. 

Celou vizí bylo přiblížit se populárním cover videím z YouTube, kde vidíme všechny členy kapely zároveň ve více rolích na různé nástroje. „Kluci z Rybiček i Vašek byli naprosto skvělí, většinu záběrů jsme udělali na první dobrou. Postprodukce zabrala minimum času a já se u ní víc bavil než pracoval. Myslím, že podobně jednoduchých klipů by se u nás mohlo točit více, má to obrovské kouzlo a členové kapely mnohem více vyniknou nejen hudebně, ale i herecky,“ uzavírá Soukup.

 

Články, které by tě mohly zajímat