Právě vysíláme

Slavnostní koncert k britské korunovaci: Vystoupili Katy Perry i Lionel Richie

8. května 2023 11:28
Slavnostní koncert k britské korunovaci: Vystoupili Katy Perry i Lionel Richie

Čerstvě korunovaný král Karel III. a jeho choť Camilla se zúčastnili koncertu na hradě Windsor, jemuž přihlíželo na 20 000 lidí. Informovala o tom stanice BBC. Královský pár dříve během dne podle Buckinghamského paláce uvedl, že jej sobotní oslavy jejich korunovace hluboce dojaly.

Slavnostní nálada v Británii pokračovala i dnes, po celé zemi se konalo odhadem až 50 000 pouličních slavností.

Na program popového koncertu, jehož moderování dostal na starost britský herec Hugh Bonneville, zařadili organizátoři vystoupení Lionela Richieho, Katy Perry, Andrey Bocelliho, skupiny Take That, nigerijské zpěvačky a skladatelky Tiwy Savage či pianisty Langa Langa. Roli v představení dostal i hollywoodský herec Tom Cruise, britská herečka Joan Collins či Medvídek Pú. Jedním z vrcholů večera byl zpěv písně Brighter Days od zpěvačky Emeli Sandé v podání třistačlenného sboru. Projev měl následník trůnu, princ William.

Královský pár pozdravil přítomné z VIP tribuny, na níž byli přítomni také další členové královské rodiny či premiér Rishi Sunak. Šlo o první vystoupení krále a královny na veřejnosti od chvíle, kdy se v sobotu po korunovaci objevili před jásajícími davy na balkoně Buckinghamského paláce. Prostřednictvím svého mluvčího dnes vydali prohlášení, v němž poděkovali všem, kdo jim pomohli tuto událost „učinit tak nádhernou“, i lidem, kteří projevili „svou podporu v tak hojném počtu v Londýně i mimo něj“, dodal mluvčí.

Princ William s princeznou Kate se nečekaně přišli pozdravit s davy lidí, které se shromáždily ve Windsoru před večerním koncertem. Pár se podle BBC objevil kolem poledne v neformálním oblečení v aleji Long Walk. Přivítáni byli velkým jásotem, s lidmi si potřásali rukama a prohodili s nimi vždy několik slov. Rezidence Adelaide Cottage, kam se William a Kate vloni nastěhovali spolu se svými třemi dětmi, je od hradu Windsor vzdálena jen asi deset minut chůze.

zdroj foto: Profimedia

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat