Právě vysíláme

Kali

„Rozněžnělý“ rapper promluvil o komerci, (ne)ukončené kariéře a zcela novém životě s dcerou!

„Dřív jsem se obklopoval lidmi, kteří se se mnou bavili jenom proto, že jsem ‚Kali‚. Dnes už to je jinak.“

Rapper ze slovenského sídliště Petržalka je na hudební scéně už od roku 2008 a je jedním z těch, kteří se nebojí propůjčit svou tvář komerčním projektům. Na sklonku zimy 2018 se proto rozhodl udělat velký kariérní krok a nastoupil do televizní soutěže The Voice Česko Slovensko jako jeden z porotců. Zásadní změna nastala rovněž v jeho soukromí, když se v době natáčení soutěže stal tátou a kvůli televiznímu přenosu málem nestihl porod.

 „Ráno Alici praskla voda a jeli jsme do porodnice. Ten den jsem měl ale ještě práci v Praze,“ líčí mi Kali u kafe a vypadá to, že narození jeho malé dcerušky byl nejen krásný zážitek, ale tak trochu i kovbojka. Rapper totiž tu dobu už několik měsíců pendloval mezi Prahou a Bratislavou kvůli natáčení The Voice. To ráno, co svou přítelkyni odvezl do porodnice, ho čekali i v televizním studiu v pražských Jinonicích. V české metropoli tedy natočil, co musel, a šup zpátky do Bratislavy, nervózní, zda porod nezmešká. Čas utíkal rychlostí blesku, cesta na Slovensko byla dlouhá… Nakonec to však vyšlo a Kali narození svého prvního dítěte jen tak tak stihl. Svou ženu držel při porodu za ruku a v ranních hodinách se 15. února dočkal vytoužené dcery Nelly. „V životě jsou situace, které nemůžeš popsat slovy. Se ženou jsme plakali a zároveň se smáli. Byly to pocity, které se už asi nikdy nestanou, dokud se mi nenarodí druhé dítě.“

Po narození dcery začat žít trochu jinak. Už se nesnaží odjezdit co nejvíce koncertů. Je víc doma s rodinou a užívá si miminka. Dítě ho na první pohled změnilo a když spolu sedíme v pražském Vnitroblocku, nestačím zírat. Ačkoliv jsem o Kalim věděla, že se nikdy neřadil mezi rappery s přísnou a drsnou image, teď naproti mně sedí chlápek s úsměvem od ucha k uchu a s neuvěřitelně pozitivní energií. „On je teď takový rozněžnělý, viď?“ obracím se na Lukáše, Kaliho kamaráda a člena jeho týmu. „No jo, to jsem. Strašně,“ směje se samotný Kali a Lukáš jen přikyvuje.

 

„Chtěl jsi holku, nebo kluka?“ ptám se. „Holčičku. Vztah mezi dcerou a otcem je jiný a o dost silnější,“ přiznává a mě hned napadá, že budoucí nápadník Nelly to s ním rozhodně nebude mít jednoduché.

Po obědě postavíme Kaliho před fotoaparát, chceme udělat pár hezkých fotek. A ačkoliv z něho cítím, že focení opravdu není jeho nejoblíbenější činností, neremcá a fotografovi se věnuje. Pak s rozzářenýma očima vstupuje do obchodu s teniskami a tráví v něm dost dlouhou dobu. Jeden pár maličkých bot dokonce koupí i dceři.

Před obchodem ke Kalimu přijde žebračka a žádá o pár korun a cigaretu. Rapper začne lovit v peněžence a vytáhne z ní tisíc korun. Bez zaváhání bankovku podává ženě. Hned na to žebračka dostává i cigaretu.

Žebračka požádala Kaliho o pár korun a cigaretu. Rapper vytáhl tisícovku a bez váhání ji ženě podal.

Jak je známo, rappeři milují dvě věci  – značkové tenisky a PlayStation! Bot má Kali dost, PlayStation ovšem zanedbává. Ačkoliv kdysi hrál rád, už si ani nepamatuje, kdy v ruce držel konzoli naposledy. Vyrážíme proto do prostoru Zetkapražské Kotvě, aby si oživil FIFU, hru, kterou hrával nejčastěji. Na místě Kali usedá před plazmovou obrazovku trochu nervózně a je vidět, že se nejdřív musí rozkoukat. Po chvíli už mu ale prsty rychle jezdí po konzoli a společně s mým kolegou Randym střílí jeden gól za druhým. V Zetku nakonec strávíme daleko víc času, než jsem si původně myslela.

Ačkoliv naše první odpoledne s Kalim končí, ještě toho máme hodně před sebou. Hned další den nás totiž čeká cesta do pražských Jinonic, kde rapper usedá do porotcovského křesla soutěže The Voice Česko Slovensko.

Když dorazíme do Jinonic, najdeme Kaliho, jak si před studiem vychutnává cigaretu. Ateliéry jsou narvané lidmi a na místě panuje trochu zmatek. Vydáváme se do zákulisí a Kali nás vede do šatny, kterou sdílí s Pepou Vojtkem. „Já jsem měl z nabídky stát se porotcem trochu strach. Nejsem tvář na kameru, nejsem fešák. Na druhé straně to byl ale pro mou kariéru velký skok, takže jsem se i těšil,“ tvrdí. Jen kvůli penězům prý do soutěže nešel. Podobný honorář si totiž umí domů přinést i z koncertů.

Kali nás vezme do maskérny a ukáže nám hlavní stage. Potom na pokyn režiséra usedá do svého porotcovského křesla. Za malou chvíli totiž začne živý přenos. „Tak ahoj, vidíme se zítra,“ loučíme se.

Hned další den sedíme s Kalim a zpěvačkou Terezou Kerndlovoupražském nahrávacím studiu. Tihle dva se potkali díky The Voice. Tereza totiž pořad moderuje. A jelikož si tato česká popová zpěvačka a slovenský rapper padli do noty, rozhodli se, že natočí společný song. „Bylo to hodně spontánní. Když jsem se potkali, bylo hned jasné, že spolu něco vytvoříme. Pak už záleželo jen na tom, kdo řekne první: „Tak co, jdeme do toho?“ Nakonec to byla Terka.

 

Je vidět, že si tihle dva skvěle rozumí. I když mi toho o nové písni příliš prozradit nechtějí, je zajímavé poslouchat jejich pohled na showbyznys, The Voice i na to, jak to nyní v českém a slovenském hip-hopu chodí s komercí. „Mně nemůže nikdo, kdo dělá na něco reklamu, nadávat, že jsem se zaprodal. Když ty lidi tak moc vykřikují, že jsou underground, tak ať si to všechno zaplatí sami,“ říká Kali a Tereza přikyvuje. Proč se vůbec rozhodla s rapperem spolupracovat? „Je to moc hodný člověk. Takových lidí je v showbyznysu málo,“ říká a já mohu jen souhlasit. I mě si totiž Kali získal svou otevřeností, laskavou povahou a přirozeností.

„Tak se měj moc hezky, děkujeme a ať malá hezky roste,“ loučíme se a chceme nechat dvojici pracovat. „Díky moc,“ usmívá se Kali. „Snad mě nepřeroste,“ směje se.

 

Foto: Besim Mehinbašič

 

Pusťte si playlist největších Kaliho hitů

Barbora Koubová4. června 2019 10:00