Právě vysíláme

Syn Johna Lennona vydražil předměty po otci ve formě NFT tokenů

9. února 2022 11:10
Syn Johna Lennona vydražil předměty po otci ve formě NFT tokenů

Osobní předměty, které patřívaly členu hudební kapely The Beatles Johnu Lennonovi, se ve formě nezaměnitelných tokenů (Non-Fungible Tokens, NFT) vydražily za více než 158.000 dolarů (3,3 miliony korun).

Prakticky polovinu částky vynesl ručně psaný text písně Hey Jude s drobnými kresbami od Paula McCartneyho. O výsledku dražby na twitteru informovala aukční síň Julien’s Auctions.

Dražbu zorganizoval Lennonův syn Julian, který ke každému draženému předmětu vytvořil zvukovou nahrávku s vysvětlením, čím je předmět zajímavý. Vydražený rukopis písně vytvořil McCartney pro tehdy pětiletého Juliana, který trpěl rozvodem svých rodičů Johna a Cynthie Lennonových. Píseň se původně jmenovala Hey Jules, později ji kapela začala hrát jako Hey Jude, uvedla agentura AFP.

 

Zájemci vydražili také několik kytar, kožich z natáčení filmu Magical Mystery Tour nebo černý plášť, který měl na sobě John Lennon ve filmu Help!

Část výtěžku dražby půjde prostřednictvím nadace Juliena Lennona na boj s klimatickými změnami a výzkum zadržování oxidu uhličitého v atmosféře.

NFT je vlastně digitální dílo s certifikátem pravosti, které se teoreticky nedá odcizit. V posledních letech popularita těchto tokenů mezi sběrateli prudce stoupá, přičemž některé NFT se v aukcích prodaly i za několik milionů dolarů. Mohou to být buď jen digitálně vytvořená díla, nebo digitalizované verze skutečných děl. Je možné je darovat nebo s nimi obchodovat, ale není možné je pozměnit nebo rozmnožit.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat