Právě vysíláme

Taylor Swift musí kvůli podezření z plagiátorství Shake It Off znovu před soud

13. prosince 2021 8:10
Taylor Swift musí kvůli podezření z plagiátorství Shake It Off znovu před soud

Zpěvačka Taylor Swift byla obviněna z plagiátorství textu Shake It Off. Údajně měla použít část veršů songu Playas Gon’ Play od r’n’b tria 3LW bez jeho vědomí. Případ bude řešit soud.

Federální soud ve čtvrtek odpoledne zamítl žádost Taylor Swift o zproštění obvinění z krádeže textu písně Playas Gon’ Play od 3LW. Část veršů měla zpěvačka použít ve své písni Shake It Off, a to bez vědomí tria. Song nasbíral za sedm let od svého vydání přes tři miliardy zhlédnutí na YouTube.

Žalobu proti Swift podali Sean Hall a Nathan Butler, kteří Playas Gon’ Play v roce 2001 napsali. Nelíbí se jim, že zpěvačka stejně jako oni použila ve svém textu fráze „players gonna play“ a „haters gonna hate“. V roce 2018 soudce okresu LA žalobu zamítl s tím, že jsou tyto části textu příliš banální na to, aby se na ně vztahovalo autorské právo, díky odvolání dvojice byl však případ znovu otevřen.

Soudce Fitzgerald ve svém zdůvodnění o zamítnutí zproštění obžaloby napsal, že mezi písněmi existují jak znatelné rozdíly, tak velmi významné podobnosti. „Soud nedokáže v současné době určit, že žádný rozumný porotce v textech nenajde podstatnou podobnost v poetice nebo ve frázích písní,“ napsal. Dodal, že odborníci najatí zpěvačkou předložili přesvědčivé, avšak nedostačující argumenty.

Právní zástupci Swift odmítli aktuální situaci komentovat, dříve však uvedli, že jde podle nich o běžné fráze. „Nejsou první, kdo je v písni použil.“

Články, které by tě mohly zajímat