Právě vysíláme

Tomáš Klus se bojí umělé inteligence. Zastavme to, vyzývá

19. června 2023 9:10
Tomáš Klus se bojí umělé inteligence. Zastavme to, vyzývá

AI, neboli umělá inteligence, je v současné době velkým tématem. Za skladatele dokáže napsat písničku, za malíře nakreslit obrázek a za fotografa „vyfotit“ snímek. Není proto divu, že z ní mají mnozí strach. Obavy neskrývá ani Tomáš Klus, který před ní varuje.

Není tomu tak dávno, kdy v jedné z kategorií Sony World Photography Awards označili organizátoři za vítěze fotografa Borise Eldagsena. Ocenění za černobílý portrét zachycující dvě ženy ve stylu čtyřicátých let však odmítl převzít. Jak posléze přiznal, fotografie byla vytvořena pomocí umělé inteligence. Zatímco někteří jí s radostí využívají, jiní z ní mají strach. Může totiž nebezpečně zkreslovat realitu.

Své obavy vyjádřil také zpěvák Tomáš Klus. „AI je atomovka a tak by se k ní mělo přistupovat,“ uvedl s obavami. „Doteď jsme neustáli nástup internetu a sociálních sítí a chceme na sebe pustit něco, co je násobně mocnější. Zastavme to, dokud je čas,“ apeluje muzikant.

„Nic nepostaví silnější zeď mezi nás a pravdu. My sami se staneme jejím prostřednictvím zbraní hromadného ničení. Chápu, že je fascinující, že má obrovský potenciál pomáhat, ale rizika převažují. Prostě na ní ještě nemáme. Silně mi to připomíná jeden starý příběh s babylonskou věží…“

V komentářích Kluse podpořila Eva Burešová. „Také mě to děsí. Ale obávám se, že to zastavit nelze,“ napsala. Také ostatní se vyjádřili v podobném smyslu. „Je to nevyhnutelné. AI je oheň, který transformuje naše životy,“ uvedl sledující Kluse Janse Bastien.

Články, které by tě mohly zajímat