Právě vysíláme

Tragédie v Houstonu má dohru. Travise Scotta a Draka žalují oběti za „podněcování davu“

8. listopadu 2021 11:10
Tragédie v Houstonu má dohru. Travise Scotta a Draka žalují oběti za „podněcování davu“

Americká policie vyšetřuje páteční tlačenici na hudebním festivalu Astroworld v Houstonu, při níž zahynulo osm lidí a mnoho dalších bylo zraněno. Rapeři Travis Scott a Drake jsou žalováni o více než milion dolarů mužem, který tvrdí, že byl „těžce zraněn“ v davu.

Úřady mezitím upřesnily, že obětem neštěstí bylo od čtrnácti do dvaceti sedmi let. Přesnou příčinu jejich smrti určí soudní lékař, uvedl podle listu The New York Times velitel místních hasičů Samuel Peňa. Policie rovněž prověřuje tvrzení, že jednomu z členů ochranky někdo vpíchnul do krku injekci, když se snažil zadržet návštěvníka koncertu, píše server BBC News.

Muž údajně ucítil bodnutí. „Při vyšetření upadl do bezvědomí. Podali mu narcan (lékařský přípravek používaný proti předávkování drogami),“ popsal policejní šéf Troy Finner, podle něhož se zdravotníkům podařilo člena ochranky oživit a zároveň si u něj všimli vpichu, který se podobá ráně po aplikaci injekce.

Policie se při vyšetřování tragédie na festivalu zaměří na dvě věci – co způsobilo samotnou tlačenici a také, co zabránilo lidem, aby z místa mohli uniknout. Vyšetřovatelé přezkoumají rovněž video z místa neštěstí.

Tlačenice vypukla v době vystoupení rappera Travise Scotta. Dav se začal tlačit k pódiu a lidé propadli panice. Ta se stupňovala souběžně s rostoucím počtem zraněných a jejich množství zahltilo zdravotníky na místě. Ti ošetřili v „polní nemocnici“ na místě přes 300 lidí s pohmožděninami nebo řeznými ranami. V nemocnicích skončilo 23 lidí, přičemž u 11 z nich došlo k zástavě srdce, přiblížil Peňa.

Obvinění rapperů

Návštěvník festivalu na Astroworldu zažaloval Travise Scotta Drakea o více než milion dolarů. Tvrdil, že rappeři „podněcovali dav“, což ho „těžce zranilo“ a vyžádalo si osm mrtvých.

Kristian Paredes z Austinu, podal stížnost získanou DailyMail, ve které a obvinil rappery i produkce Live Nation Entertainment Inc. a Harris County Sports and Convention Corporation z nedbalosti.

Podle stížnosti speciální host Drake „přišel na pódium vedle Travise Scotta a pomohl podnítit dav.“  Obviňuje Drakea, že pokračoval ve vystupování s Travisem Scottem, „když se dav vymkl kontrole, tak pokračoval.“ Paredes nyní požaduje více než milion dolarů za fyzická zranění, z nichž některá jsou podle něj trvalá. Peníze chce na pokrytí léčebných výloh.

Scott, který řekl, že byl z tragédie zdrcen, byl dvakrát odsouzen za to, že na předchozích koncertech povzbuzoval fanoušky, aby přeskakovali bezpečnostní bariéry a spěchali na pódium.

Články, které by tě mohly zajímat