Právě vysíláme

Ve věku 25 let zemřela operní pěvkyně Patricia Janečková, excelovala v Talentmanii

2. října 2023 13:41
Ve věku 25 let zemřela operní pěvkyně Patricia Janečková, excelovala v Talentmanii

V neděli 1. října zemřela operní a koncertní pěvkyně, muzikálová zpěvačka a herečka Patricia Burda Janečková. Ve věku 25 let podlehla zákeřné nemoci, řekla dnes ČTK její manažerka Jana Švábová.

Janečková se narodila v Německu slovenským rodičům, vyrůstala a žila v Ostravě, kde absolvovala operní zpěv na Janáčkově konzervatoři. Vystupovala na festivalech v Česku i zahraničí, jako sólistka účinkovala s mnoha českými a slovenskými symfonickými a komorními orchestry, působila v Národním divadle Moravskoslezském.

V roce 2010 coby dvanáctiletá vyhrála česko-slovenskou televizní soutěž Talentmania. V roce 2014 se stala absolutní vítězkou světové pěvecké soutěže Concorso Internazionale Musica Sacra v Římě. Získala tak stipendium na letních pěveckých kurzech v italském Arezzu. V roce 2016 obdržela tři ocenění na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech.

Loni oznámila, že bojuje se zhoubným nádorem prsu. „Během jednoho roku jsem podstoupila šestnáct chemoterapií, mastektomii a měsíc mě ozařovali. Do toho nepočítám řadu injekcí a další nepříjemné věci. Někdy jsem byla v nemocnici častěji než doma, ale člověk si zvykne na všechno,“ popsala v lednu letošního roku na svých sociálních sítích pěvkyně. Zdálo se, že je na dobré cestě k uzdravení. Nemoc však udeřila znovu, tentokrát mnohem silněji.

Janečková se v posledním půl roce stihla zasnoubit a stát se manželkou Vlastimila Burdy.Vzala jsem si toho nejlepšího muže, kterého si snad ani nezasloužím,“ vyznala se v červenci ze svých citů.

Zdroj: ČTK, redakce

Články, které by tě mohly zajímat