Právě vysíláme

Vychází album zesnulého zpěváka Davida Stypky. Výjimečný hudebník a básník zpívá o naději

8. září 2021 10:51
Vychází album zesnulého zpěváka Davida Stypky. Výjimečný hudebník a básník zpívá o naději

Album Dýchej je završením pozoruhodné a nenapodobitelné hudební cesty zesnulého Davida Stypky. Charismatický písničkář ze severu Moravy připravil jedenáct autorských písní, z nichž čiší naděje a chuť do života. Dokončili ho zpěvákovi spoluhráči a přátelé ze skupiny Bandjeez s producentem Martinem Ledvinou.

Očekávaná novinka vyšla společně s videoklipem k písni Farmářům v pátek 3. září 2021 u vydavatelství SinglTon. Tvorba Davida Stypky se v posledních letech stala naprostým zjevením české hudební scény. Za své druhé album Neboj., které vydal se skupinou Bandjeez v roce 2017, obdržel Cenu Anděl v kategorii Sólový interpret roku. Především si však zcela přesvědčivým a nezpochybnitelným způsobem získal přízeň a respekt posluchačů, odborné kritiky i kolegů z branže.

Nové album Dýchej vznikalo tři roky. Stypka na něm začal pracovat již v roce 2018 a nepřestal ani poté, když v létě roku 2019 onemocněl. Naopak, některé skladby poté přepsal, aby více odrážely jeho aktuální životní rozpoložení.

 

Jestliže předchozí deska neboj. byla o všemožných formách strachu, tak Dýchej je především o naději,“ říkají členové jeho skupiny Bandjeez – Matěj Drabina, Pavel Sotoniak a Maro Zeman. Právě oni spolu s producentem Martinem Ledvinou citlivě uchopili jím rozpracované písně a dokončili je tak, aby zůstala zachována jejich autentická atmosféra.

Pozitivnější vyznění nahrávky potvrzuje první singl Farmářům, který byl v srpnu uveden do rádiového éteru. Stypka se v odlehčené milostné písni znovu představuje jako nezaměnitelný autor a interpret s mimořádnou dávkou talentu, citu a vkusu. Po naléhavých vztahových výpovědích Dobré ráno, milá s hostující Ewou Farnou nebo jímavé baladě Jericho z předešlé řadovky zde zpívá o lásce s nadhledem a nenucenou samozřejmostí.

Také další skladby vycházejí z jeho osobité poetiky, pro kterou jsou typické jedinečné básnické obraty a absence prvoplánovosti. Vynikají nepodbízivými melodiemi a emotivní interpretací jeho sytého, často až mrazivě uhrančivého hlasu.

 

Články, které by tě mohly zajímat