Právě vysíláme

Xindl X a Kuba Ryba z Rybiček 48 představují singl Pravda. Opírají se do šiřitelů fake news

1. července 2022 11:15
Xindl X a Kuba Ryba z Rybiček 48 představují singl Pravda. Opírají se do šiřitelů fake news

Zpěvák, textař a skladatel Ondřej Ládek známý jako Xindl X vydal loni v říjnu úspěšnou desku Terapie. Ani v letních měsících ale písničkář nelení a přichází s další písní s názvem Pravda.

V singlu, ve kterém se Xindl opírá především do dezinformátorů, hostuje frontman kapely Rybičky 48 Kuba Ryba. „Tahle píseň je o všech možných lidech, co po sítích šíří fake news, často aniž by věděli, komu tím slouží,“ přibližuje význam textu Ondřej Ládek.

Jak jsme již zvyklí, o vtipný, upřímný a trefný text se postaral sám Ondřej. „Text mě napadl při pročítání komentářů na facebooku. Dneska leckdo na internetu tvrdí úplné nesmysly a hájí se tím, že pravda není jen jedna – jenže to často prostě není pravda. Můžete mít svůj názor, ale ne svou pravdu. Je rozdíl mezi názorem a faktem,“ postěžoval si Ondřej a dodává: „Nemůžeme jen tak předkládat svoje názory jako fakta, nebo něčí názory jako fakta přijímat. Obzvlášť ne v dnešní době, kdy jsou sociální sítě hojně využívány jako nástroj mnoha politických a zájmových skupin.“ 

Převážně rapová píseň má modernější zvuk, než bychom možná u obou umělců čekali. „Spolupracoval jsem s Robinem Moodem a Kenny Roughem. Kluci už pro mě aranžovali písně Volnoběh nebo Gorila z Ugandy a protože nás spolupráce bavila, řekli jsme si, že něco zkusíme složit dohromady,“ říká o liberecké dvojici producentů Xindl X. „Robin mi poslal nápad na písničku a já jsem už do hotové hudby vymýšlel zpěvové linky a text. A Kenny singl potom finálně dotvořil,“ dodává. 

V písni se objeví nečekaně i zpěvák Rybiček 48 Kuba Ryba. Výběr interpreta ale rozhodně nebyl náhodný. „S Kubou se známe už hodně let, ale až pod vlivem jeho příspěvků na sítích, kde se otevřeně a nevyhýbavě vyjadřuje k dění okolo nás, jsem pocítil neodolatelné nutkání, aby si se mnou v téhle písni zazpíval,“ říká Ondřej Ládek.  

Články, které by tě mohly zajímat