Právě vysíláme

Z tiktoku zmizí hudba Taylor Swift, Harryho Stylese a dalších, rozhodlo o tom jejich vydavatelství

3. února 2024 9:10
Z tiktoku zmizí hudba Taylor Swift, Harryho Stylese a dalších, rozhodlo o tom jejich vydavatelství

Americká Universal Music Group (UMG) v otevřeném dopise pohrozila, že neprodlouží smlouvu se sociální sítí TikTok o používání tvorby jejích hudebníků. Předchozí smlouva vypršela s koncem ledna. Videa na tiktoku jsou podle UMG zaplavené melodiemi vytvořenými umělou inteligencí, což ukrajuje z podílů hudebníků. Dopis se rovněž odvolává na nedostatečné bezpečí uživatelů sítě v kyberprostoru a údajné zastrašování při vzájemných jednáních.

TikTok je ve výsledku byznysem postaveným na hudbě, který ale neplatí férový podíl za její užívání,“ uvádí společnost. UMG je podle listu The Guardian největší hudební společností na světě, drží například práva na díla popových ikon Taylor Swift, Billie Eilish, Harryho Stylese i dalších legendárních hudebníků jako Boba Dylana, Stinga nebo kapely Pearl Jam.

TikTok ve své reakci ve středu rozhodnutí označil za „smutné a politováníhodné“. UMG podle tiktoku staví svoji chamtivost nad zájmy umělců a písničkářů. Universal se rozhodl odmítnout silnou podporu platformy s více než miliardou uživatelů, kteří mohou zdarma objevovat talent (muzikantů),“ reagovala čínská společnost.

Jaký dopad bude rozvázání partnerství mít, zatím není zcela jasné, ačkoliv už ve čtvrtek TikTok potvrdil, že odstranil hudbu, na níž drží práva UMG. Videa, která měla dotyčná díla jako podkres, jsou na platformě nadále dostupná bez zvuku, píše list The New York Times.

Zástupci ani jedné ze stran prozatím odmítli uvést, zda vyjednávání o prodloužení smlouvy pokračují.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat