Právě vysíláme

Zemřel slavný hudební skladatel Vadim Petrov: autor symfonií i hudby k večerníčkům

8. prosince 2020 9:10
Zemřel slavný hudební skladatel Vadim Petrov: autor symfonií i hudby k večerníčkům

Hudební skladatel, klavírista a pedagog Vadim Petrov zemřel ve věku 88 let. Během své umělecké kariéry se věnoval nejrůznějším žánrům, od vážné hudby až po populární. Složil hudbu k pohádkám, večerníčkům, divadelním, televizním i rozhlasovým inscenacím.

„Po dlouhé nemoci zemřel táta hudební skladatel Vadim Petrov. Bylo mu 88 let.“ oznámil smutnou zprávu na Facebooku jeho syn Vadim Petrov mladší.

 

Jeho vnučkou je topmodelka Linda Vojtová, která byla na svého dědečka vždy nesmírně pyšná. K jeho 85. narozeninám přiznala, že jí dědeček inspiruje, aby byla vždy tou nejlepší verzí sebe sama.

 

Rozsáhlé dílo Vadima Petrova převyšuje 1 400 titulů. Petrov komponoval především hudbu k filmům a televizním inscenacím a filmům, na svém kontě jich má kolem 400. Je však autorem i symfonických skladeb, komorních, sborů, písní a písňových cyklů, šansonů a dalších. Mezi nimi najdete i hudbu ke Krkonošským pohádkám, Spejblovi a Hurvínkovi, Robotkovi Emílkovi nebo Pohádkách o Krtkovi.

Vyučoval skladbu a hudební teorii na Pražské konzervatoři. Mezi jeho žáky patřili například skladatel a pianista Petr Malásek, pěvkyně Dagmar Pecková nebo zpěvačka Anna K. Dlouho také působil jako předseda Správní rady agentury Dilia.

 

Petrov za svoje dílo i pedagogickou činnost získal mnohá ocenění, jak v u nás v Čechách, tak v zahraničí. Loni mu ruský prezident Vladimir Putin udělil Řád přátelství, který je nejvyšším ruským státním vyznamenáním pro cizince. V roce 2018 mu prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy I. stupně v oblasti školství a kultury.

Zdroj: ČTK, Facebook, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat