Právě vysíláme

Zemřel známý rapper Einár, devatenáctiletého mladíka několikrát postřelili

25. října 2021 13:10
Zemřel známý rapper Einár, devatenáctiletého mladíka několikrát postřelili

V pouhých devatenácti letech přišel o život švédský rapper Nils „Einar“ Gronberg. Ve čtvrtek 21. října 2021 byl zastřelen na ulici před svým apartmánem, přes okamžitou pomoc záchranářů na místě zemřel. V souvislosti s tragédií hledá policie dva útočníky.

Nils „Einar“ Gronberg byl nejstreamovanějším švédským umělcem. Na Instagramu měl téměř 300 tisíc fanoušků, lidé ho znali především díky tracku Katten I Trakten z jeho debutového alba Forsta Klass, které se dostalo na špici švédské hitparády. V současné době rapper připravoval čtvrtou studiovou desku.

Gronberg byl zastřelený ve čtvrtek 21. října 2021 krátce před jedenáctou hodinou večer před svým domem v jižní části Stockholmu. Útočníci mu zasadili několik ran do hrudníku, poté uprchli. Rapper na místě zemřel, záchranáři už mu nemohli pomoci.

Útočníci byli zřejmě členy znepřáteleného gangu, který Gronberga minulý rok unesl a podle Aftonbladet rovněž znásilnil. Za čin byli následně odsouzeni dva muži, rapper Yasin Mahamoud byl v červenci odsouzen k deseti měsícům ve vězení, Haval Khalil ke dvěma a půl létům.

„Každý z nás může být unesený a zbitý. Cítím se ale dobře, jsem naživu a budu pokračovat v práci, dokud budu stát na novou,“ napsal tenkrát rapper na svůj Instagram po návratu domů.

Od gangu měl Gronberg údajně v posledních dnech obdržet několik výhružných dopisů. Podle Mail Online zatím nebyl nikdo zatčen, několik lidí však bylo předvoláno k výslechu. Forenzní tým mezitím hledá důkazy, které by mohly dopadení pachatelů napomoci.

K tragédii se vyjádřil mimo jiné také švédský premiér Stefan Lofven. „Odešel mladý člověk, který pro spoustu teenagerů hodně znamenal. Je to tragédie,“ uvedl. Média v souvislosti s událostí uvádí, že na Gronberga byla „vypsaná odměna“. Byl rovněž jedním z podezřelých z pobodání lidí v restauraci v centru Stockholmu.

Články, které by tě mohly zajímat