Právě vysíláme

Zpěváka hitu I Believe I Can Fly obvinili ze sexuálního zneužívání, hrozí mu doživotí

28. září 2021 12:10
Zpěváka hitu I Believe I Can Fly obvinili ze sexuálního zneužívání, hrozí mu doživotí

Americký zpěvák R. Kelly je vinen ve všech devíti bodech obžaloby v případu vydírání a sexuálního zneužívání mladých žen a nezletilých. Rozsudek má být vynesen ve středu 4. května 2022, muzikantovi hrozí až doživotí. Čtyřiapadesátiletý Kelly obvinění opakovaně odmítal.

Hvězda hudebního stylu r’n’b podle prokuratury po dvě desetiletí využívala své slávy a lákala své budoucí oběti na sliby, že jim pomůže v hudební kariéře. Několik z nich přitom vypovědělo, že byly nezletilé, když je zpěvák sexuálně zneužíval. Podle obžaloby pro něj dívky a ženy vyhledávala síť manažerů a dalších členů jeho týmu.

V šestitýdenním procesu vypovídalo u soudu také 11 lidí, kteří zpěváka ze sexuálního zneužívání obvinili – devět žen a dva muži. Popisovali přitom, jakého sexuálního ponižování a násilí se Kelly dopouštěl. Několik jich uvedlo, že je vystavoval perverzním a sadistickým choutkám. Podle prokuratury vyžadoval od svých obětí absolutní poslušnost a musely se přizpůsobit jeho pravidlům.

Kellyho právníci se snažili vykreslit ty ženy, které ho ze sexuálního zneužívání obvinily, jako bývalé fanynky, které se cítily podvedené, když přišly o jeho přízeň. Tvrdili také, že jejich sex s Kellym byl dobrovolný, uvedla agentura Reuters. Kelly měl při čtení rozhodnutí poroty skloněnou hlavu a tvář mu zakrývala bílá rouška. Jedna z žen v soudní síni při čtení verdiktu plakala.

„Právnickou praxi vykonávám 47 let. Během té doby jsem stíhala mnoho sexuálních predátorů, kteří spáchali zločiny na ženách a dětech. Ze všech těch predátorů je pan Kelly ten nejhorší,“ řekla po vynesení verdiktu poroty novinářům Gloria Allred, která zastupovala některé z obětí. Prokurátorka Jacquelyn Kasulis prohlásila, že porota vyslala vzkaz všem mocným mužům jako je Kelly. „Ať to trvá jakkoliv dlouho… Zákon vás dostihne,“ uvedla.

Kelly je trojnásobným držitelem ceny Grammy a celosvětově proslul zejména hitem I Believe I Can Fly. Soudní proces s ním je vyvrcholením hromadících se podezření a obvinění, které pronikly na veřejnost v posledních letech. Řada se jich objevila v dokumentu z roku 2019 nazvaném R. Kelly a jeho oběti. Začátek soudního líčení byl několikrát odložen kvůli pandemii Covidu – 19. Ve státech Illinois a Minnesota čelí dalším podobným obviněním, která rovněž odmítá.

Články, které by tě mohly zajímat