Právě vysíláme

Česká Aiko na Eurovizi neuspěla. I přes protesty zabodovala zpěvačka z Izraele

10. května 2024 11:52
Česká Aiko na Eurovizi neuspěla. I přes protesty zabodovala zpěvačka z Izraele

Zpěvačka Aiko zastupující v televizní písňové soutěži Eurovize Česko nepostoupila do finálového klání. Během dnešního druhého semifinálového večera ve švédském Malmö naopak uspěla Izraelka Eden Golanová, jejíž účast v soutěži vyvolala protesty a přísná bezpečnostní opatření.

Místa v sobotním finále si zajistili favorizovaní zástupci Nizozemska a Švýcarska. Patrně největší pozornost však poutala Golan se svou písní Hurricane. Kvůli jejíž účasti v soutěži protestovalo v ulicích švédského města zhruba 10 000 lidí odmítajících současnou izraelskou operaci v Pásmu Gazy. Na jiném místě se sešla početně menší skupina zastánců Izraele. Do Malmö byli proto kvůli chystaným demonstracím a obavám z násilností povoláni policisté z celého Švédska, které posílily i bezpečnostní složky ze sousedního Dánska a Norska. Při vstupu do arény, kde se soutěž uskutečnila, čekaly návštěvníky kontroly podobné těm na letišti.

Kromě zmíněného tria se do finále dostali zástupci Lotyšska, Rakouska, Norska, Řecka, Estonska, Gruzie a Arménie. V sobotním finále se představí celkem 26 zemí.

(Profimedia)

Články, které by tě mohly zajímat