Právě vysíláme

V Americe hrozí zákaz TikToku. Proč?

12. března 2024 11:10
V Americe hrozí zákaz TikToku. Proč?

Ve Spojených státech amerických hrozí úplný zákaz používání TikToku. Panují tam obay, že by čínské úřady mohly aplikaci zneužít ke shromažďování informací o uživatelích.

„Kongres plánuje úplný zákaz TikToku,“ stojí ve zprávě, kterou TikTok ve čtvrtek rozeslal svým uživatelům. Společnost tímto varováním naráží na návrh zákona, který se v současné době připravuje ve Sněmovně reprezentantů USA.

Dokument, který společně připravili demokraté a republikáni, by dal majiteli TikToku, společnosti ByteDance, necelých šest měsíců na to, aby se vzdala kontroly nad populární aplikací. V opačném případě by mohl být TikTok v USA zakázán v obchodech s aplikacemi. Služba tvrdí, že má v USA 170 milionů uživatelů.

TikTok je jediná úspěšná on-line platforma na Západě, která nepochází ze Spojených států. Zejména v USA, ale i v Evropě panují obavy, že by čínské úřady mohly aplikaci zneužít ke shromažďování informací o uživatelích. Vlády několika zemí a Evropská komise zakázaly používání TikToku ve služebních mobilních telefonech.

TikTok obavy stále odmítá a zdůrazňuje, že se nepovažuje za dceřinou společnost čínské firmy. Uvádí, že společnost ByteDance vlastní ze 60 procent západní investoři a že společnost sídlí na Kajmanských ostrovech v Karibiku.

Kritici oponují, že s 20procentním podílem mají čínští zakladatelé nad podnikem kontrolu díky silnějším hlasovacím právům a že ByteDance má velké sídlo v Pekingu. Američtí zákonodárci často spojují TikTok přímo s Komunistickou stranou Číny.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat