Právě vysíláme

Česko má další wimbledonskou vítězku, Markéta Vondroušová vybojovala titul

15. července 2023 16:28
Česko má další wimbledonskou vítězku, Markéta Vondroušová vybojovala titul

Markéta Vondroušová je po Petře Kvitové další Českou, která ve slavném All England Clubu vybojovala wimbledonský titul. V sobotním finále porazila Ons Jauber ve dvou setech a získala svůj první grandslam.

Česká tenistka Markéta Vondroušová vyhrála Wimbledon. Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova porazila v dnešním finále turnajovou šestku Uns Jauber z Tuniska dvakrát 6:4 a slaví první grandslamový titul v kariéře. Na travnatých dvorcích v All England Clubu navázala na triumfy Petry Kvitové (2011, 2014) a Jany Novotné (1998). Vondroušová se stala první tenistkou v historii, která londýnský turnaj ovládla jako nenasazená hráčka.

Vondroušová získala premiérovou trofej z turnajů „velké čtyřky“ na druhý pokus, před čtyřmi lety neuspěla v boji o titul na Roland Garros. Za vítězství inkasuje prémii 2,35 milionu liber (65 milionů korun), Jauber obdrží polovinu. Česká tenistka se také posune ze 42. místa světového žebříčku do první desítky.

Svěřenkyně trenéra Jana Hernycha dokonala v Londýně překvapivé tažení na travnatém povrchu, který dosud neměla v oblibě. Dosud nejlépe skončila ve Wimbledonu předloni ve 2. kole. Jauber neuspěla ve wimbledonském finále ani na druhý pokus, vloni prohrála s Jelenou Rybakin z Kazachstánu.

Zdroj: ČTK

 

Články, které by tě mohly zajímat