Právě vysíláme

Čeští hokejisté porazili Rakousko i podruhé, v Linci vyhráli 3:2

20. dubna 2024 21:00
Čeští hokejisté porazili Rakousko i podruhé, v Linci vyhráli 3:2

Čeští hokejisté zdolali v přípravě na květnové domácí mistrovství světa tým Rakouska i v odvetě, v Linci zvítězili po obratu 3:2. Dva góly výběru kouče Radima Rulíka vstřelil útočník Jakub Rychlovský, jeden přidal obránce Daniel Gazda.

Brankář Dominik Frodl, který se po dvou zápasech vrátil do zahajovací sestavy, inkasoval jako první, když ho ve 14. minutě překonal Nico Feldner. Ještě do přestávky však vyrovnal Gazda. Ve druhé části nejprve Rychlovský využil přesilovku, před polovinou utkání zvýšil na 3:1. V 58. minutě snížil Leon Wallner.

Další kemp čeká národní tým příští týden na Slovensku. V úterý se mužstvo sejde v Bratislavě. V pátek 26. dubna se Češi v Trenčíně a o den později v Bratislavě utkají se Slováky. Potom od čtvrtka 2. do pátku 5. května na turnaji Euro Hockey Tour v Brně nastoupí postupně proti Finsku, Švédsku a Švýcarsku.

Úvodní třetina byla festivalem zahozených šancí v podání favorizovaných hostů, kteří v prvním souboji zvítězili v Českých Budějovicích s přehledem 5:1. Hned v úvodních sekundách nevyzrál na gólmana Madlenera Flek. Následovaly další příležitosti, ale aktivitu Čechů pak přibrzdil Lencův faul. Při početní výhodě domácích se zahřál i Frodl, stav se však nezměnil.

Již v plném počtu měl v osmé minutě obrovskou šanci Filippi, jenže Madlenera překonat nedokázal. Ve 14. minutě ujel Rakušanům Kondelík, ani on ale bezbrankovým stavem nepohnul. Domácí vzápětí trestali, když Feldner využil Frodlova zakrytého výhledu a tečovanou střelou poslal rakouský tým do vedení.

Šanci na vyrovnání nevyužil aktivní Kondelík, pak ale zakončil rychlou souhru ranou zpoza kruhu Gazda a bylo to 1:1. Obrat mohl ještě do pauzy dokonat Michal Kovařčík, blafákem však Madlenera nezaskočil.

„Dostali jsme takový nešťastný gól, což se může stát, ale nebylo to ono po herní stránce. Měli jsme hodně ztrát v útočném pásmu a přechod útočné modré čáry nebyl vůbec tak, jak bychom si představovali. Tam jsme nechávali hodně puků,“ uvedl trenér Rulík.

Druhou dvacetiminutovku vyhrál český tým na střely mezi tyčky 15:4 a svou převahu promítl i do skóre. Ve 24. minutě se jako první z domácího celku provinil proti pravidlům Wolf a Češi přesilovku využili. Šustr našel zapomenutého Rychlovského, který rychlým manévrem překonal Madlenera.

„Věděli jsme, že Rakušáci se takhle ve vlastním oslabení vytahují k těm třem hráčům. A Andy (Šustr) toho skvěle využil. My jsme se na sebe stihli rychle podívat, v tu chvíli jsem věděl, že mi to tam asi přilítne. Věděl jsem, že jsem blízko gólmana, tak jsem zkusil ještě něco vymyslet. A vyšlo to,“ pochvaloval si Rychlovský.

Zvýšit mohl Kodýtek, ale podařilo se to znovu až Rychlovskému, jemuž nabil před polovinou zápasu na kruh Kubík. Po chvilce následovalo další provinění Wolfa, tentokrát však odseděl celé dvě minuty ze svého trestu.

„Cítil jsem se dneska dobře. Jsem za to samozřejmě rád, že jsme jako lajna mohli pomoct týmu k vítězství. Vážím si toho. Celkově si myslím, že i když jsme nevyužili šance, které jsme si jako tým vypracovali, tak to od nás nebyl špatný zápas,“ řekl Rychlovský, jenž vedle dvou zásahů asistoval u první branky.

Při oslabení na začátku třetího dějství pozlobil Rakušany Červenka, Madlener však jeho pokus vytěsnil betonem. Snížit mohl Wolf, jenže minul. V 51. minutě nezamířil přesně z dobré pozice ani Michal Kovařčík. Když už se zdálo, že utkání směřuje k poklidnému závěru, předvedl parádní zakončení z otočky před Frodlovým brankovištěm Wallner a snížil. Power play Rakušanům nevyšla.

„Když dali kontaktní gól, poslalo je to trošku na koně, ale závěr už jsme docela dobře zvládli a dovedli to do vítězného konce,“ řekl Michal Kovařčík.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat