Právě vysíláme

Po prvním kole ankety Zlatá hokejka 2024 je ve vedení David Pastrňák s odstupem před Filipem Hronkem

22. března 2024 10:04
Po prvním kole ankety Zlatá hokejka 2024 je ve vedení David Pastrňák s odstupem před Filipem Hronkem

Se začátkem vyřazovacích bojů hokejové extraligy bylo dle zvyku z předchozích sezon spuštěno i první kolo ankety Zlatá hokejka. Tuto tradiční anketu čeká letos 56. ročník a jeho úvodní kolo ovládl obhájce prvenství z loňska David Pastrňák, který získal 630 bodů.

Útočníka Bostonu Bruins, který v této sezoně patří mezi nejlepší hráče NHL, umístilo na první pozici 63 z 64 hlasujících z řad trenérů, novinářů a hokejových odborníků. Mnohem více vyrovnaný byl souboj o druhé místo, na kterém nakonec se ziskem 505 bodů skončil Filip Hronek. Obránce Vancouveru Canucks porazil o pouhých 6 bodů třetího Martina Nečase, útočníka Caroliny Hurricanes.

Do první desítky se probojovali ještě Pavel Zacha (Boston Bruins, 314 bodů), Tomáš Hertl (San Jose Sharks/Vegas Golden Kinghts, 247 bodů), Petr Mrázek (Chicago Blackhawks, 186 bodů), Lukáš Sedlák (HC Dynamo Pardubice, 184 bodů), Radko Gudas (Anaheim Ducks, 170 bodů), David Tomášek (Färjestad BK, 157 bodů) a Lukáš Dostál (Anaheim Ducks, 69 bodů). Mezi deset nejlepších po prvním kole se těsně nevešel jedenáctý Ondřej Kaše z HC Litvínov se 61 body.

V TOP 10 ankety Zlatá hokejka 2024 figuruje 6 útočníků, 2 obránci a 2 brankáři. Do nejlepší desítky se probojovalo osm zástupců zámořské NHL a po jednom zástupci české extraligy a nejvyšší švédské soutěže. V prvním kole ankety hlasovalo 64 trenérů, zástupců Českého hokeje a novinářů se zaměřením na lední hokej. Každý hlasující na anketní lístek napsal deset nejlepších českých hráčů dle jeho názoru (1. místo – 10 bodů, 2. místo – 9 bodů, …, 10. místo – 1 bod), přičemž alespoň jeden hlas obdrželo 51 českých hokejistů.

Ondřej Palát (Profimedia)

Vítěz prvního kola letošního ročníku ankety obhajuje loňské prvenství. David Pastrňák, držitel šesti Zlatých hokejek z let 2017–2021 a 2023, loni překonal v historickém žebříčku Dominika Haška s pěti prvenstvími, rekordmanem ankety zůstává Jaromír Jágr, vítěz dvanácti Zlatých hokejek. Pastrňákovu hegemonii posledních let narušil pouze v roce 2022 Ondřej Palát, kterému letos po prvním kole patří 16. příčka. Nikdo další z 51 bodovaných hokejistů po prvním kole v minulosti Zlatou hokejku nezískal.

Anketa Zlatá hokejka má bohatou historii, její první ročník proběhl už v roce 1969, kdy v ní zvítězil Jan Suchý. Do hlasování se zapojují odborníci z Českého hokeje, trenéři reprezentačních výběrů a klubů naší nejvyšší soutěže spolu s novináři, kteří se věnují lednímu hokeji. Uzávěrka druhého kola bude 30. května 2024 po mistrovství světa a uzávěrka třetího, závěrečného kola s účastí deseti nejlepších se závěrem sezony NHL 19. června 2024.

Články, které by tě mohly zajímat